НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – БОЛЕСТ
 
Саучествовање у болу других
 
Када човек осећа бол за свог ближњега, Бог. на неки начин тиме бива ганут, радује се, јер. тај човек, захваљујући љубави коју поседује, постаје сродан Богу и пружа му зато божанску утеху. Иначе, не би могао да поднесе бол свога ближњега.
 
Старче, како можеш да осетиш бол других?
 
– Када тебе нешто боли, можеш да мислиш на бол другога, можеш да се ставиш на његово место и због њега те још више боли. Дакле, твој бол ти помаже да разумеш бол других. А када са радошћу прихваташ свој бол, онима који пате пружаш утеху.
Међутим, једно је када сазнаш да се неко разболео, а сасвим друго када се ти разболиш. Тек онда. разумеш болесног. Слушао сам „хемотерапија“ а мислио сам „химотерапија“[1] односно; да болесне од рака лече соковима, природном храном! Откуд сам то могао да знам? Сада сам међутим, схватио колико је то мучење.
 
А да ли је хемотерапија, старче, тежи начин лечења, него зрачење?
 
– Теже лечење? Ама, све и зрачење и хемотерапија су… Најгоре је што ти уништавају жељу за храном, иако треба да једеш добро, не можеш уопште да једеш. А лекари ти кажу: „Мораш да једеш“. Ма.како да.једеш када ти све то уништава вољу за јелом и потпуно си клонуо! Када сy ме зрачили, горео сам, нисам уопште могао да пијем воду. Имао сам мучнину, осећао сам гађење чак и према води.[2]
 
Старче, а да сте раније отишли на операцију…
 
– Шта раније? Ја се не молим да ми прође, јер тако састрадавам са људима који пате. Много боље разумем, оне који трпе болове и саучествујем у њиховом болу. А иначе и ја имам од тога духовне користи. Тражим само да будем кадар да бар мало бринем о себи и да служим другима. Али, биће како Бог хоће.
Када имаш неки здравствени проблем и то те претерано не заокупља, онда имашна неки начин право да молиш Бога да побољша стање здравља других. Али онај ко нема свој проблем, нека бар осећа бол због оних који трпе болове. „Да ми је да узмем твоју муку“, говорили су Фарашани, значи твој бол, твоју патњу.
 
Старче, на који начин би је узимали?
 
Љубављу. Када неко са љубављу каже „да ми је да узмем твој бол“, узима га. Али, ако га узме, после је потребно много трпљења, много храбрости, много снаге, да се са њим суочи: Дођу неки и кажу ми: „Старче, како бих волео да преузмем твој бол.“ Неки то говоре зато што су храбри, а неке кукавице нису свесне шта говоре. Они за сваку ситницу трче код лекара и лако постају малодушни. Не могу да понесу ни свој мали бол, а кажу да хоће да преузму мој! Боље да имају трпљења у свом малом болу, да прихватају са радошћу све што допусти.Бог и да не траже тобож од љубави да преузму болест другога. Јер, кад би Бог случајно испунио њихову жељу, а они су у међувремену заборавили да су сами то тражили, жалили би се и можда би то ставили Богу на терет.;
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. 47 Овде је у питању игра речи. Медицински термини који почињу са „хемо“, имају везе са крвљу, а на грчком „химос“ је cok, било какав, али и воћни.
  2. Ово је речено у јуну 1994, месец дана пре старчевог упокојења, после осмомесечног боловања од рака.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *