Home » Протојереј-ставрофор Љубо Милошевић

Протојереј-ставрофор Љубо Милошевић

Протојереј-ставрофор Љубо Милошевић
Протојереј-ставрофор Љубо Милошевић

Рођен је 1962 године у селу Премећа код Чачка, а по завршетку богословије Светог Саве у Београду уписује се на Богословски факултет СПЦ, и одмах после женидбе са духовном подржком и препоруком о. Атанасијa (Jефтића) одлази за Минхен.

У ман. св. Јова Почајевског изучава руски и немачки језик као и руско литургичко-богословско искуство под надзором Марка, архиеп. берлинског и немачког. После додира са Руским православљем и проналаска духовног оца он чврсто решава да остане у РПЗЦ где касније прелази у западноевропску епархију исте јурисдикције.

Благословом (канонским отпустом) блаженопоч. Стефана, епископа жичког, под свој омофор прима га архиеп. женевски Антоније (Бартошевч) и рукополаже у храму св. ап. Петра и Павла у Луксембургу у чин ђакона, а у чин презвитера на дан св. Царских мученика у истоименом храму у Паризу (17 јула, 1985 г.). Указом архиеп. Антонија прима се послушања помоћника духовника Леснинског женског манастира у Француској где остаје да служи две године (бивши руски Хоповски манастир). Поред овог послушања повремено је обслуживао и парохије у Холандији, Белгији, Швајцарској, Италији и Шпанији.

У пролеће 1987 сели се у САД и служи при Синодалном храму Пресвете Богородице Курске у Њујорку, да би при крају године био назначен на парохију Свете Тројице у Вајнланду, Њуџерзи (источноамеричка епархија). Одлуком надлежног архијереја маја 1999 г. унапређен је у чин протојереја. Отац Љубо на овој парохији још увек служи.

О. Љубо је члан Уредништва сајта Светосавље од 2002. године.