НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДАНАШЊА ЦИВИЛИЗАЦИЈА – СПОЉАШЊА БУКА И УНУТРАШЊИ МИР
 
Покварили су природу и њен мир
 
Већина средстава које људи данас користе да им служе, изазивају буку. Ах, буком су излудели спокојство природе! Изменили су јој облик и упропастили је свим тим савременим средствима. Како је некада све било мирно и спокојно! Како се човек упропаштава и како уништава еве око себе, а тога није ни свестан!
Сви су сада већ научили да живе са буком. Видиш, и многа данашња деца, морају да слушају рок музику да би могла да уче! Дакле, спокојнији су када уче уз музику, него у тишини. Умирује их немир, јер у њима нема мира. Свуда влада бука. Непрестано врр, врр… чујеш! Врр, врр… да би секли дрва, врр, врр… да би их углачали, врр, врр… да би [воћке] испрскали прскалицом. Затим ће изумети друге прскалице, велике као авионе, који ће дизати још већу буку и рећи ће: „А, ове су боље, јер бацају више отрова, и не остаје ни један пупољак неиспрскан“ и сви ће желети баш такве прскалице да купе и биће срећни и задовољни са њима.
Да би укуцао један ексер, онај мора прво да избуши рупу, па узима оно …“врр“! Час посла! То је мачији кашаљ! И сав је срећан! Чудна ствар, још је и поносан! Да би се мало расхладио, узима справицу на батерије: опет врр… Некад, када је човеку било вруће, мало би махао руком, а сада мора да оглуви да би се мало расхладио! А на мору, сада све диже буку. Некад си могао да видиш бродове на једра, како тихо клизе по води. Сада сваки чамац има мотор: дрн-дрн! Ускоро ће већина ићи тамо-амо авионима. И знаш шта ће бити? Земља може мало и да пригуши буку. А у ваздуху ће бити… Сачувај Боже!

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *