НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДУХ БОЖЈИ И ДУХ ОВОГА СВЕТА – СВЕТСКО ОБРАЗОВАЊЕ И ЗНАЊЕ
 
„Знање надима“ (1. Кор. 8, 1)
 
Спољашње образовање у многим случајевима шкоди, јер у човеку подстиче високо мишљење о себи самом. Ово високо мишљење представља запреку која спречава благодат Божију да се приближи. С друге стране, када човек одбаци такву, лажну, идеју о себи самоме, тада нас Добри и Богати Отац обогаћује својим божанским и просветљеним идејама. Када, међутим, напаћени човек има високо мишљење о себи, и када ту идеју држи у своме мозгу, он наставља да буде само мозак, само телесно, и не познаје благодат Божију, благодат Духа Светога. Код многог знања, дакле, постоји страх да ће глава бити напумпана /знањем/, а да ће тиме у ствари бити празна, то јест, пуна ваздуха, па је тако непрестано у опасности да се распрсне (да заврши у схизофренији), или да буде гордошћу раскомадана. Због тога знање треба да следује страху Божијем, и да буде сједињено са делањем, како би постојала равнотежа. Знање, само по себи, штети.
Када уђе егоизам и говорим само зато, да би ми се дивили како лепо размишљам, тада почињу да делују духовни закони да бих дошао себи. Ако се ово стално догађа, онда почиње да смета. Када у око упадне некаква трунчица она мало смета. Али, ако стално упада, она ствара велики надражај. На исти начин се у овом случају ствара духовни надражај. Ако је неки човек паметан и због тога неко дело врши са лакоћом, треба да се пред Богом поклони, и да Му благодари дању и ноћу што му је дао памет, коју може да користи а да се не умара. А ако овога нема, онда нека не благодари!
 
Ако, међутим, има мишљење да му ништа не полази за руком?
 
– Онда га „покварењак“ искушава са супротне стране. Упиташе камилу: „Да ли ти се више допада пут навише или наниже?“ Она рече: „Зашто, зар нема више равног пута?“ .
Боље је онима који немају разума. Нама је дат разум, да би нам било боље, али шта ми чинимо? За то ћемо морати да положимо рачун. Како је то уредио Бог! Они који немају разум су радосни, а и у другом животу биће им боље. А ови који имају разум, имају много мука.
 
Старче, да ли ће у будућем животу, они који су сада заостали у развоју имати добру моћ мишљења? Да ли ће им она и тадa недостајати!
 
– Све у свему, и много памети биће ништа и мало памети биће ништа. Јер оно што је Небеско, то је надумно. Свети на Небу неће бити у бољем положају у погледу знања о Богу, од оних који су у овом животу били ометени у развоју. Можда ће овим другима Праведни Бог дати и нешто више, јер су овде живели лишени много чега.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *