НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – „ПРОЂОСМО КРОЗ ОГАЊ И ВОДУ…“
 
Крст искушења
 
Старче, онај мали крст који сте ми поклонили стално носим и помаже ми када ми је тешко.
 
– Ето, такви мали крстови, који се носе око врата, наш су крст и штите нас у животу. Шта мислиш, имамо ли ми велики крст? Само Христов Крст био је страшно тежак, јер Христос, из велике љубави према нама, људима, није желео за Себе да се користи Својом божанском силом. И тако Он носи терет крста целога света и Својом божанском помоћи и слатком утехом нама олакшава терет патњи и искушења.
Добри Бог устроји за свакога по један крст у складу са његовом издржљивошћу, не зато да би се мучио, него зато да би се уз помоћ тог крста узнео на Небеса јер у суштини, крст представља лествице које воде у небеса. Кад бисмо били кадри да разумемо какву ризницу себи стварамо од бола искушења, славили бисмо Бога и без роптања понели мали крст који нам је подарио. Ако тако чинимо онда ћемо се и у овоме животу радовати, а у оном ћемо примити и „пензију“. Бог нам је осигурао „иметак“ тамо на небесима. Али када иштемо да нас избави од искушења, Он тај „иметак“ додељује другима, а ми га губимо. Међутим, ако поседујемо трпљење, даће нам и „камату“.
Блажен је онај ко се овде мучи, јер, што се више мучи у овоме животу, то више помоћи добија у оном, јер тако „искупљује“ своје грехове. Крст искушења је узвишенији од „талената“, од благодатних дарова, којима нас дарива Бог. Блажен је онај који има не само један крст, него пет. Мучење, или мученичка смрт је чиста плата. За то у сваком искушењу треба да кажемо: „Благодарим Ти Боже мој, јер ми је то било потребно за моје спасење.“

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *