НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – БОЛЕСТ
 
Жртвовање за добро болесника
 
Ако нешто иштемо од Бога, а притом ништа не жртвујемо, то нема смисла. Ако седим и кажем: „Боже мој, молим Те учини да тај и тај болесник оздрави“ а не учиним никакву жртву, то је као да само изговарам лепе речи. Христос ће видети моју љубав, моју жртву и онда ће испунити оно што Га молим, ако је то, разуме се, за болесниково духовно добро. Зато, када људи од вас траже да се молите за неког болесника, кажите им да се и они моле, или бар да се боре да исправе своје мане.
Неки људи дођу и кажу ми: „Исцели ме: чуо сам да можеш да ми помогнеш.“ Они, међутим, хоће да добију помоћ, а да се сами ништа не потруде. Кажеш, на пример, човеку: „Немој да једеш слатко, учини ту жртву, како би ти Бог помогао“, а он ти каже: „Зашто? Зар Бог не може да ме исцели?“ Не жртвују се ни за себе, а камо ли да се жртвују за другога. Човек не једе слатко, како би Христос помогао онима који болују од дијабетеса, или не спава, како би Христос подарио мало сна онима који болују од несанице. Тако човек постаје близак Богу. Онда Бог дарива Своју благодат.
Када ми неко каже да не може да се помоли за неког свог, ко је болестан, кажем му да и он учини некакву жртву за болесника.
Обично му кажем да учини нешто што ће бити добро и за његово здравље.
Једном је у моју колибу из Немачке дошао један отац, чија девојчица је почело да се одузима. Лекари су је отписали. Јадни човек био је потпуно очајан. „Учини и ти неку жртву“, рекох му, „за здравље свог детета. Да правиш метаније, не можеш: да се помолиш, не можеш, у реду. Колико цигарета попушиш дневно?“ „Четири и по кутије“, рече. „Пуши једну кутију дневно“, кажем, „па новац који би платио за остале цигарете дај неком сиромаху.“ „Нека моје дете оздрави, па ћу ја престати да пушим.“ „Е, онда то више неће имати вредности. Сада треба да прекинеш пушење. Баци цигарете“, кажем. „Зар не волиш своје дете?“ „Зар ja да не волим своје дете? Бацићу се с петог спрата за љубав свог детета“, каже он. „Ја ти не кажем Да се бациш са петог спрата, него да бациш цигарете. Ако направиш глупост и бациш се са петог спрата, своје дете ћеш оставити на улици; а ти ћеш изгубити душу. Ја ти кажем да учиниш нешто лако. Ето, баци сада цигарете!“ Никако није хтео да их баци. На крају је отишао плачући! Како такав човек да добије помоћ? Међутим, они који послушају, добију помоћ.
Другом приликом дође један који се борио с дахом од пешачења. Било ми је јасно да много пуши, па му рекох: „Душо хришћанска, зашто толико пушиш? Десиће ти се зло.“ Чим се издувао и дошао до речи, рече ми: „Жена ми је много болесна и постоји опасност да умре. Молим те, помоли се да се деси неко чудо. Лекари су од ње дигли руке.“ „Волиш ли ти своју жену?“, упитах га. „Волим је“, рече. „Зашто онда и ти не учиниш нешто да јој помогнеш? Она је учинила све што је могла, лекари су учинили све што су могли и сада долазиш овамо да ми кажеш да и ја учиним нешто, да се помолим, како би јој Бог помогао. Али шта си ти учинио да би твоја жена добила помоћ?“ „Шта могу ја да учиним, старче?“ упита ме. „Ако престанеш да пушиш“, кажем ја њему, „твоја жена ће оздравити.“ Мислио сам да, ако Бог види да жени духовно не користи да оздрави, бар да се овај избави од зла које му наноси цигарета. После месец дана дође весео да ми захвали. „Старче, престао сам да пушим“, рече, „и жена ми је оздравила.“ После неког времена дође поново сав ван себе да ми каже да је тајно опет почео да пуши и да му се жена тешко разболела. „Сада знаш који је лек томе“, рекох, „престани да пушиш.“

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *