НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ГРЕХ И ПОКАЈАЊЕ – ИСПИТИВАЊЕ САВЕСТИ
 
Прикривена савест
 
Старче, када ми кажу: „Та жеља је у подсвести, али ти тога ниси свесна „, како то да разумем?
 
– Ако будеш пажљива, видећеш како. Мада кажеш да ти није ништа, ипак се не осећаш добро. Због тога су неопходна преиспитивања. Када се неко не осећа добро, када има болове, или слично, онда му раде разне анализе и врше му разна микробиолошка испитивања, скенирају га и чине све да би пронашли шта је узрок томе. Ако видиш да ниси спокојна већ узнемирена, знај да у теби има нешто што не ваља и треба да нађеш шта је у питању, како би могла то да исправиш. Учиниш, претпоставимо, некакав грех: жалостиш се и бринеш, али се не исповедиш. Догоди ти се, после тога, нешто пријатно и обрадујеш се. Та радост прикрије бригу у вези са грехом и ти га мало, помало заборавиш, изгубиш га из вида, зато што је прекривен радошћу.
Радости прекривају грехе, потисну их дубље, али они унутра настављају своје деловање. Тако човек почиње да отупљује и постаје неосетљив, зато што потискује савест, а на срцу почиње полако да се хвата лед. Уосталом, покварењак оправдава све што чини: „Ово није ништа, оно је било нормално“, али човек нема починка, јер она стара брига га изједа изнутра. Осећа узнемиреност, нема унутрашњег спокојства. Живи у непрестаној напетости, измучен је. Не може да открије за шта је крив, јер су његови греси запретени. Не схвата да пати зато што је сагрешио.
 
Може ли се помоћи таквом човеку, старче, ако му кажеш који је узрок његове патње?
 
– Пази, ту човек мора да буде веома пажљив, јер ако му све предочиш и ставиш на своје место, буди му се савест и почиње да се гризе. А ако се не смири, запашће у очајање, јер не може да поднесе истину. Ако се, међутим, смири, то ће му помоћи.
 
Старче, постоје ли људи који су рођени са окамењеном (неосетљивом) савешћу?
 
– Не, не постоје људи рођени са окамењеном савешћу. Бог није створио такву савест. Али, када неко прикрива своје грехе, његова савест полако постаје неосетљива и не разобличава га.
 
Постаје, дакле, старче, сам себи закон, ствара сопствене законе.
 
– Да, то је страшно.
 
– Је ли то прелест?
 
Него шта, то је прелест.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *