НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДАНАШЊА ЦИВИЛИЗАЦИЈА – МУДРОСТ БОЖИЈА И ПРИРОДНО ОКРУЖЕЊЕ
 
Шта су људи данас постигли…
 
Цивилизација је добра ствар, но, да би била на корист, треба и душу „цивилизовати“. Буде ли другачије, ето ти погибељи. Свети Козма је рекао: „Од учених ће зло доћи“.[1] Иако је наука веома узнапредовала и донела велики прогрес, ипак свим тим што чине не би ли помогли свету, не разумевајући шта раде, разарају свет. Бог је оставио човеку слободу да ради на своју руку и тако човек, не слушајући Га, сам себе изједа. Ма сам се човек разара управо оним што справља.
Шта су то људи двадесетога века постигли цивилизацијом да свет сиђе са ума, да загаде ваздух и све живо. Точак, ако исклизне са своје осовине, узалудно сс обрће. Тако и људи – ако испадну из склада Божијег, муче се и кукају! Раније су људи много трпели због ратова, а данас трпе због цивилизације. Тада су, због рата, бежали из градова у села и сналазили се са једном ораницом. Сада ће да побегну из градова због цивилизације, јер више неће моћи да издрже овакве градове. Тада је рат доносио смрт. Сада цивилизација доноси болест.
 
Оче, зашто се рак толико много распространио?
 
– Чернобил и остале несреће шта су учинили? Оданде долази све. Ето, то је оно што раде људи… Колико ли само осакаћенога света има! У којој то епоси је било толико оболелих? Раније људима није било тако. Сад, које год писмо од ових што примам да отворим, наићи ћу, или на рак, или на душевну болест, или на мождани удар, или на растурену породицу. Некада је рак била веома ретка појава. Видиш како је, у ствари, живот био природнији. Друга је пак ствар шта је Бог допустио. Људи су тада јели природну храну и пуцали су од здравља. Воће, лук, парадајз – све је било чисто. Данас и оно што се назива здравом храном разара човеков организам. Они који се хране овом врстом хране имају чак и већу штету, зато што је све прскано. Да су се људи у ранија времена тако хранили, ја бих још у младости својој скончао, обзиром да сам као калуђер јео оно што је нудила башта: празилук, зелену салату, црни лук, купус и томе слично, и био сам одличног здравља. Данас се све ђубри и прска. Шта ли то данас једу људи! Стрес и вештачка храна доносе болести. Свет, када неразборито користи науку и сам постаје неупотребљив.
 
Старче, како су то људи раније више могли да поднесу и били здравији? Је ли томе припомогла и исхрана?
 
– Да, зато што је тада храна била здрава. Ма, да ли треба о томе уопште и говорити? И не само то, него су све јели тек онда када је било зрело. Данас се воће и поврће бере још зелено, да се не би покварило, и смешта се по фрижидерима. Беру они све још тврдо и зелено па остављају да само сазри. А раније се чекало да воћка сазри, и никоме није ни падало на памет да је убере пре: пала би под дрво или, чим би је ухватио руком она би се сама одвајала од петељке. Но, и осим тога што су људи раније јели добру и здраву храну – хлеб, путер и млеко била је храна пуна витамина и снаге за децу – чували су будним и свој ум и тако, ако би их и заболело нешто, знали су да ли је то долазило од хране. Данас је и исхрана начета и мозак заказао.
И колико ли је само тога што данас човек производи бескорисно. Вуну полако али сигурно повлаче. Тешко ћеш данас да пронађеш вунену поткошуљу која сакупља зној. Обучем ли једну вунену поткошуљу, одмах осетим да ли има и синтетике у њој, јер не могу да дишем – одмах ми долазе неке тегобе и дође ми да пукнем! И они то сматрају издржљивијим и бољим материјалом! Сматрају ти они то прогресом! А да ли је то здраво? Тако како их они праве управо је погубно по здравље.
И још стављају на етикету: „Чиста рунска вуна“!! Ма, наћи ће они још невиније речи, не би ли постигли рекламу! Они овако размишљају: сада можемо овце да гајимо само због меса, кад већ правимо вуну од нафте. А свилене бубе одговарају: „Ако желите бољу свилу, а ви је сами правите“!
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Ова пророчка реченица светога Козме односи се на образоване и учене људе, који немају страха Божијег.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *