НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – „ВАРАЈУЋИ И ВАРАЈУЋИ СЕ“
 
Обмањивање људи
 
Када дођу Пророк Илија и Енох да проповедају покајање, да ли ће, старче, тада људи схватити, да ли ће доћи к себи?
 
– Они који буду добронамерни и вољни да разумеју; разумеће. А они који не буду вољни, неће разумети и биће преварени. Христос нас је упозорио да треба да будемо веома опрезни, јер „ће се појавити лажни христоси и лажни пророци; и показаће знаке и чудеса да би, ако је могуће, преварили и изабране“ (Мк. 13, 22).
Има људи који неке варалице сматрају пророцима. Пре неколико година један протестант је непрестано ишао наоколо са кожним кофером у руци, на коме се налазио натпис на енглеском језику: „Ја сам пророк Илија!“ Био је обучен у мајицу кратких рукава, носио је у руци једно Свето Писмо на енглеском језику и говорио да је сишао са неба! Када су га питали у шта верује1 и које је вероисповести, рече: „Е, нема сада више тога. У оно време није било разних вероисповести!“ Разумеш? Пошто су сви, католици, протестанти, пентекосталци, све јереси и све јеретичке секте за њега исти. Зар из тога није лако разумети шта је у питању? Колика ми је само писма послао! Писао је разне цитате из. Светог Писма и имао је протестантска схватања. Слао је и разним другим људима некад из Енглеске, а некад из неке друге земље, брдо писама. Неки су поверовали у то што је писао и хтели су да објаве у једном часопису да је дошао пророк Илија. „Ма, јесте ли при себи? Шта то хоћете да урадите?“, рекох им. Јадни људи, сасвим су залуђени и изгубљени!
Човек чини грех и када само слуша све оно што говоре варалице. Има и неких који кажу: „Ако верујеш да ће да буде тако, тако ће и бити.“ То је вера у самога себе, али иза њих крије се кушач. Сами праве од себе бога[1] и остају без благодати Божије. Којекаквим теоријама исмевају народ. Тако се неки човек, од својих четрдесет и пет година, представљао као завршени студент Богословског факултета у Халкиди и говорио разне хиндуистичке „мудрости“. „Ти“, рекох му, „наносиш зло и самоме себи и људима говорећи те узвишене индијске глупости, а истовремено се представљаш као дипломирани богослов. Припази, посешће те демони.“
 
Старче, а зашто се разне секте у Грчкој толико труде да се представе као организације, удружења, и слично, а не кажу да су секте?
 
– То чине зато да би били привлачнији. И видиш, иако је свети Константин забранио идолопоклонство и увео хришћанство као званичну религију у читавом царству, данас хоће поново да уведу идолопоклонство. Дозвољавају да се граде џамије, да гуруи имају своје манастире, да слободно држе предавања и да настају разни центри прозелитизма, да масони делују слободно, Јеховини сведоци исто тако… Православље се напада са свих страна гомилом разних учења. Али све то неће опстати: све ће то пропасти.
Несрећни људи бивају заведени зато што су се удаљили од Бога и нашли се у мраку! Рекоше ми двојица младића да су:били у Хеброну на поклоњењу и да су им ставили на главу јеврејску капицу како би се поклонили Аврамовом гробу. Шта ће ти такво поклоњење, када имаш на глави оно што користе Јевреји у својим обредима?
Шта да кажеш на то? Велика збрка! У Паризу, испред једне римокатоличке цркве је писало: „Часови из медитације и молитве по јоги методу.“ Докле су доспели!. Онда почињу психолошки проблеми. После не знају куд ће са собом. Неки римокатолици, протестанти и други уче да се, ако се неко крсти у Православној Цркви, мења, поново рађа и мисле да ће им, ако се крсте, нестати сви психолошки проблеми. Рекао сам за једног протестанта који је хтео да постане православан: „Пазите, немојте та га крстите. Он није за крштавање.“ „Ма, не“, кажу, „ако се крсти, добиће помоћ.“ „Ма, није он за крштавање. Зар не разумете?“ Нису ме послушали. Узели су га, одвели су га на море и крстили га!“ Дође, после неколико дана, и каже ми: „Крстио сам се, али Крштење ми није решило психолошке проблеме.“ „Па, добро, зар си се крстио само да би решио психолошке проблеме?“ – питам га. „Пази: да си осетио потребу да се крстиш, да си разумео важност и вредност крштавања и да си пошао да то учиниш због његове величанствености, онда би и твоји проблеми нестали. Али, пошто си отишао да се крстиш само да би нестали твоји проблеми, како да ти нестану? Зар могу да нестану као чаролијом?“
Бркају магију са чудом. Не могу да разликују злато од бронзе. И, видиш, протестант, на пример, може да се крсти у православног, после да постане римокатолик, а онда да каже: „Нисам нашао спокојство“ па да се поново врати протестантима, или поново православнима. Један католик се крстио у православца, постао је монах и живео је девет година у једном манастиру. Дође тако, једнога дана, код мене у колибу и каже: „Нисам живео православним животом у свету и хоћу да идем у свет да ce оженим.“ Чујеш ли ти ово? Ако му скренеш пажњу на то колико је озбиљно то о чему размишља, каже: „Зашто је озбиљно? Не могу то да разумем.“
 


 
НАПОМЕНЕ:

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *