ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – “ВАРАЈУЋИ И ВАРАЈУЋИ СЕ”
 
Обмањивање људи
 
Када дођу Пророк Илија и Енох да проповедају покајање, да ли ће, старче, тада људи схватити, да ли ће доћи к себи?
 
– Они који буду добронамерни и вољни да разумеју; разумеће. А они који не буду вољни, неће разумети и биће преварени. Христос нас је упозорио да треба да будемо веома опрезни, јер “ће се појавити лажни христоси и лажни пророци; и показаће знаке и чудеса да би, ако је могуће, преварили и изабране” (Мк. 13, 22).
Има људи који неке варалице сматрају пророцима. Пре неколико година један протестант је непрестано ишао наоколо са кожним кофером у руци, на коме се налазио натпис на енглеском језику: “Ја сам пророк Илија!” Био је обучен у мајицу кратких рукава, носио је у руци једно Свето Писмо на енглеском језику и говорио да је сишао са неба! Када су га питали у шта верује1 и које је вероисповести, рече: “Е, нема сада више тога. У оно време није било разних вероисповести!” Разумеш? Пошто су сви, католици, протестанти, пентекосталци, све јереси и све јеретичке секте за њега исти. Зар из тога није лако разумети шта је у питању? Колика ми је само писма послао! Писао је разне цитате из. Светог Писма и имао је протестантска схватања. Слао је и разним другим људима некад из Енглеске, а некад из неке друге земље, брдо писама. Неки су поверовали у то што је писао и хтели су да објаве у једном часопису да је дошао пророк Илија. “Ма, јесте ли при себи? Шта то хоћете да урадите?”, рекох им. Јадни људи, сасвим су залуђени и изгубљени!
Човек чини грех и када само слуша све оно што говоре варалице. Има и неких који кажу: “Ако верујеш да ће да буде тако, тако ће и бити.” То је вера у самога себе, али иза њих крије се кушач. Сами праве од себе бога[1] и остају без благодати Божије. Којекаквим теоријама исмевају народ. Тако се неки човек, од својих четрдесет и пет година, представљао као завршени студент Богословског факултета у Халкиди и говорио разне хиндуистичке “мудрости”. “Ти”, рекох му, “наносиш зло и самоме себи и људима говорећи те узвишене индијске глупости, а истовремено се представљаш као дипломирани богослов. Припази, посешће те демони.”
 
Старче, а зашто се разне секте у Грчкој толико труде да се представе као организације, удружења, и слично, а не кажу да су секте?
 
– То чине зато да би били привлачнији. И видиш, иако је свети Константин забранио идолопоклонство и увео хришћанство као званичну религију у читавом царству, данас хоће поново да уведу идолопоклонство. Дозвољавају да се граде џамије, да гуруи имају своје манастире, да слободно држе предавања и да настају разни центри прозелитизма, да масони делују слободно, Јеховини сведоци исто тако… Православље се напада са свих страна гомилом разних учења. Али све то неће опстати: све ће то пропасти.
Несрећни људи бивају заведени зато што су се удаљили од Бога и нашли се у мраку! Рекоше ми двојица младића да су:били у Хеброну на поклоњењу и да су им ставили на главу јеврејску капицу како би се поклонили Аврамовом гробу. Шта ће ти такво поклоњење, када имаш на глави оно што користе Јевреји у својим обредима?
Шта да кажеш на то? Велика збрка! У Паризу, испред једне римокатоличке цркве је писало: “Часови из медитације и молитве по јоги методу.” Докле су доспели!. Онда почињу психолошки проблеми. После не знају куд ће са собом. Неки римокатолици, протестанти и други уче да се, ако се неко крсти у Православној Цркви, мења, поново рађа и мисле да ће им, ако се крсте, нестати сви психолошки проблеми. Рекао сам за једног протестанта који је хтео да постане православан: “Пазите, немојте та га крстите. Он није за крштавање.” “Ма, не”, кажу, “ако се крсти, добиће помоћ.” “Ма, није он за крштавање. Зар не разумете?” Нису ме послушали. Узели су га, одвели су га на море и крстили га!” Дође, после неколико дана, и каже ми: “Крстио сам се, али Крштење ми није решило психолошке проблеме.” “Па, добро, зар си се крстио само да би решио психолошке проблеме?” – питам га. “Пази: да си осетио потребу да се крстиш, да си разумео важност и вредност крштавања и да си пошао да то учиниш због његове величанствености, онда би и твоји проблеми нестали. Али, пошто си отишао да се крстиш само да би нестали твоји проблеми, како да ти нестану? Зар могу да нестану као чаролијом?”
Бркају магију са чудом. Не могу да разликују злато од бронзе. И, видиш, протестант, на пример, може да се крсти у православног, после да постане римокатолик, а онда да каже: “Нисам нашао спокојство” па да се поново врати протестантима, или поново православнима. Један католик се крстио у православца, постао је монах и живео је девет година у једном манастиру. Дође тако, једнога дана, код мене у колибу и каже: “Нисам живео православним животом у свету и хоћу да идем у свет да ce оженим.” Чујеш ли ти ово? Ако му скренеш пажњу на то колико је озбиљно то о чему размишља, каже: “Зашто је озбиљно? Не могу то да разумем.”
 


 
НАПОМЕНЕ:

13 Comments

 1. Слава Богу!
  И хвала на вашем труду који сте уложили за овај сајт

 2. Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

  • Ima razlike, katolico se klanjaju papi, a Pravoslavni Hristu, pridji Pravoslavlju, dodji i vidi, dobrodosao si ovamo, otkaci se od katolickih lazi i dodji u Pravoslavlje. Pravoslavlje jednostavno odise istinom

   Seti se one Bozje zapovesti: Bogu se jedinome klanjaj, i Njemu jedinome sluzi!
   Tu zapovest katolicizam krsi prvu, a o pricescu i da ne pricam.
   Samo dodji na jednu liturgiju i neces se pokajati.

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po” receptu”Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima “Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me” Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

  • Стефане, ја сам, у прошлости, био кренуо од нуле и када год бих имао неку недоумицу, нашао бих на интернету књигу о тој тематици и погледао шта ту кажу и тако сам поверовао у све шта каже Православна Црква.
   На овом сајту је огромна библиотека и има одговора на скоро сва питања, у Гуглу укуцај овако, да би ти претражио цео сајт:
   site:svetosavlje.org Bog ateisti
   и види шта ти избаци. Имаш и неке друге Православне сајтове.
   https://svetosavlje.org/kako-djavo-obmanjuje-coveka-iz-knjige-put-neba/

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.