ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДУХ БОЖЈИ И ДУХ ОВОГА СВЕТА – РАЦИОНАЛИЗАМ НАШЕГ ВРЕМЕНА
 
Разум (логика) у духовном животу
 
Старче, каква је улога разума у духовном животу?
 
– Ког разума? Овога света? Тај разум[1] нема никакве улоге у духовном животу. Анђели, Светитељи улазе кроз прозор, а ти их гледаш. Разговараш са њима, и они одлазе… Ако ово покушаш да испиташ и објасниш логички, разумом, то не иде. У наше време када су знања веома узнапредовала, поверење само у разум је на жалост, уклонило веру из темеља, и испунило душе питањима и сумњама. Због тога смо лишени чуда, јер се чудо догађа али оно се не објашњава разумом (= логиком). Насупрот томе, вера у Бога привлачи божанску силе надоле, и поставља на главу све људске логичке закључке. Чини чуда, васкрсава мртве и оставља науку отворених уста. Све везано за духовни живот споља изгледа наопако. Ко не обрне свој светски начин мишљења, и ко не постане духован човек, немогуће му је да позна тајне Божије које нам се јављају као чудне. Онај ко мисли да може да позна тајне Божије спољашњим изучавањем, личи на неког безумника који покушава да види Рај помоћу телескопа.
Разум чини многа зла када неко помоћу њега покуша да изучи оно што је божанско, да тако схвати тајне, чуда. Католици су са разумом дошли дотле да хемијски испитују Свето Причешће, да би видели да ли је оно стварно Тело и Крв Христова. Свети су, међутим, вером коју имају, увек видели Тело и Крв у светој Чаши, Још мало па ће доћи дотле да Светитеље ставе под рендген да виде у чему се састоји њихова светост! Одбацили су Духа Светога, а убацили су свој разум и сада се служе белом магијом. Једном католику, који је имао добру намеру – јадник се заплакао – рекох: “Једна од најважнијих разлика међу нама је ово: ви се ослањате на мозак, а ми на веру. Ви сте развили рационализам и уопште људска достигнућа. Својим разумом ограничавате божанску силу, јер сте божанску благодат оставили по страни. Ви у освештану водицу стављате конзерванс да се не поквари. Ми у оно што се покварило стављамо освештану водицу, да би постало добро. Верујемо у благодат која освештава, и освештану водицу чувамо по двадесет и по педесет година и она се уопште не квари”.
 
Да ли то значи, старче, дa логика, рационализам, долази пре Бога?
 
– Можда не долази логика него гордост? У суштини, оваква логика је пре искварена него исправна. Гордост је оштећење разума. Разум који је егоистичан је гнездо демона. Када се оваква логика преточи у наша дела, предајемо се ђаволу.
 
А када, старче, неко ко је духован треба да се супротстави искушењу, зар ту разум нема никакву улогу?
 
– Тада, човек треба да чини оно што је у његовој моћи, а оно што није нека остави Богу. Неки покушавају да све постигну само својим разумом. Такви су, на пример они који покушају да достигну умну молитву разумом. Стежу главу да би се сконцентрисали, и после их боли глава. Ако се ја супротстављам ономе чему треба да се супротстављам свакога дана, зар мислиш да бих то могао, тек тако, сам да чиним? Него, оно што као човек могу, то чиним, а остало ћу оставити Богу. “Бог ће, кажем, дати, указаће на оно што треба да буде”. Многи почињу: “Како ће ићи овај посао, и шта ће бити с овим или са оним”, и тако их и због ситница боли глава. Када неко покуша да ствари уреди само логиком, тада му се све помути. Требало би да Бога постави испред сваког свог дела. Да не чини ништа, без поверења у Бога, јер се касније његов разум бори и умара, а душа се лоше осећа.
 
Старче, рекли сте да не долазите у стање напетости. Како се то постиже?
 
– Не, не долазим, јер се стварима не супротстављам разумом. Ако мене заболи глава, заболеће ме од прехладе или од ниског притиска. Томе имам да се супротставим! Свакога дана ми долазе људи са својим проблемима, са својим боловима. Мислим на оне који су прошли кроз различите проблеме, кроз болести итд. И ако некоме буде боље, неће да каже да му је добро, па да се и ја порадујем мало, него и даље мислим да му није добро.
 
Како може монах да правилно доведе у ред своју помисао, а да се не умори од размишљања?
 
– Треба да је доведе у ред уз помоћ духовне, а не светске логике. Треба да окрене дугме на духовну таласну дужину. Да размишља духовно и да му је настројење духовно. Чак ни за мирјанина, који је духовни човек, светска логика не треба да има никаквог значаја. Светска логика, здрав разум, треба да има значаја за неког доброг човека који није верник.
 
На шта мислите, старче, када кажете духовно настројење?
 
– Духовно настројење је када се радујеш сасвим супротним стварима од оних којима се радују светски људи. Да се радујеш, на пример, када на тебе не обраћају пажњу. Једино стремљењима, сасвим супротним од светских, покренућемо се ка простору духовности. Хоћеш новац?. Дај и новчаник. Хоћеш престо? Посади се на клупицу.
 
Колики проценат логике имамо ми, старче?
 
– Вама треба повадити све шрафове и точкиће. Треба да се молим да вас задеси потпуни застој “логичког механизма” због љубави, а то је онда божанско лудило, јер су у супротном у много бољем стању они који одлазе Лембети,[2] него они хришћани који поседују хладни рационализам, то јест логику гордости.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. Када старац овде говори о разуму, он не мисли на дар (благослов) којим је Бог почаствовао човека, већ на рационализам, који је, како он сам каже “искварен” и који одваја од вере у Бога, који одриче Божије промишљање и одбацује чуда.
 2. Психијатријска клиника у Солуну.

13 Comments

 1. Слава Богу!
  И хвала на вашем труду који сте уложили за овај сајт

 2. Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

  • Ima razlike, katolico se klanjaju papi, a Pravoslavni Hristu, pridji Pravoslavlju, dodji i vidi, dobrodosao si ovamo, otkaci se od katolickih lazi i dodji u Pravoslavlje. Pravoslavlje jednostavno odise istinom

   Seti se one Bozje zapovesti: Bogu se jedinome klanjaj, i Njemu jedinome sluzi!
   Tu zapovest katolicizam krsi prvu, a o pricescu i da ne pricam.
   Samo dodji na jednu liturgiju i neces se pokajati.

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po” receptu”Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima “Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me” Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

  • Стефане, ја сам, у прошлости, био кренуо од нуле и када год бих имао неку недоумицу, нашао бих на интернету књигу о тој тематици и погледао шта ту кажу и тако сам поверовао у све шта каже Православна Црква.
   На овом сајту је огромна библиотека и има одговора на скоро сва питања, у Гуглу укуцај овако, да би ти претражио цео сајт:
   site:svetosavlje.org Bog ateisti
   и види шта ти избаци. Имаш и неке друге Православне сајтове.
   https://svetosavlje.org/kako-djavo-obmanjuje-coveka-iz-knjige-put-neba/

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.