НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – „ВАРАЈУЋИ И ВАРАЈУЋИ СЕ“
 
О „аскези“ хиндуиста[1]
 
Старче, да ли хиндуисти постижу извесну самоконтролу, зато што им у томе помаже вежбање јоге?
 
– Вежбају и вежбају и шта постижу тиме? Православно уздржавање и уопште духовно подвизавање, увек пред собом има виши духовни циљ, а то је светост душе. Њихово сатанистичко овоземаљско вежбање служи за улепшавање тела, врте рукама и ногама као Карађоз[2] од хартије, па дозвољавају.да их насамаре неки безумници, да би их исмевали демони. Још као мала деца криве ноге, стављају једну ногу преко једног рамена, другу ногу преко другог рамена и тако се моле. Вежбају тако што сатима ударају шаком по џаку пуном шљунка, све док не постане толико јака да после могу њоме да разбијају камење и даске и тако даље.
Али, за све што кажу да осећају, имају неко објашњење. Пружају, на пример, језик до носа, или га уврћу и гутају, па тако надраже језик, осећају нешто слаткасто и кажу: „То је нектар.“ Потом прислањају на уши некакве жице и чују „вууу….“ музику. Или стискају очи, па виде звезде! Седе отворених очију на сунцу, па кад их затворе, виде светлост! „Ево, успели смо!“ кажу, „видели смо „нестворену светлост“!“ А онда ђаво.каже: „А, хоћете светлост? Даћу вам ја светлост.“ Па им развије машту и после без стискања очију и без гледања у сунчеву светлост, виде светлост. Ђаво често покушава, а да га не призивамо, и нас да превари, па нам приказује светлост и слично, али ми му окрећемо леђа, а шта тек бива када га призиваш! Треба му само још и повод!
 
Значи, старче, ђаво им приређује разне представе!
 
– Да, развија им машту до високог степена и после их вара. И неки наши људи одлазе у Индију, Индуси их уче да говоре неке псовке на њиховом језику о Христу и Пресветој Богородици, о светитељима – неки знају да је у питању хуљење, а други не знају – и бивају поседнути. После почињу да говоре бесмислене речи. Доспевају у једно неприродно стање, а други, који их гледају са стране, мисле да се налазе у стању некакве духовности! Али, то је демонско стање.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Оно о чему овде старац говори односи се углавном на организације (секте) у новије доба које се користе вештинама и техникама јоге и медитације.
  2. Карађоз је стални лик у турском позоришту сенки, у коме су ликови лутке од хартије (прим. прев).

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *