НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДАНАШЊА ЦИВИЛИЗАЦИЈА – ПРЕВИШЕ БРИГА УДАЉАВА ЧОВЕКА ОД БОГА
 
Треба да стекнимо добро старање
 
Прво треба да тражимо Царство Божије и оно је наше старање, а све остало ће нам бити додато[1]. Ако се човек заборавља у овом животу, губи време и упропаштава се. Ако се не заборавља и припрема се за онај живот, онда тај његов живот има смисла. Када човек размишља о оном животу, све се мења. Ако размишља како себи да угоди овде, онда се мучи, умара и живи у греху.
Нека вас не хвата нервоза: „Сада треба да урадимо ово, па после оно“, јер ће вас у таквом стању затећи Армагедон (Отк. 16,16). А нервоза када нешто припремате је оД демона. Подесите таласну дужину на Христа, јер ћете иначе само наизглед живети поред Христа, али ће у вама’ бити светско умовање, а плашим се да вам сe не догоди оно што се десило лудим девојкама [из јеванђелске приче].
Мудре девојке[2] нису поседовале само доброту: поседовале су и добро старање: поседовале су будност, нису биле равнодушне. Луде девојке су биле равнодушне: нису поседовале будност. Зато је Господ рекао „Стражите“ (Мт. 25,13). Биле су девојке [девственице], али луде. Ако је нека од рођења луда, то је за њу благослов Божији. Иде у онај живот без полагања рачуна. Али девојка која има памети, а живи као да је луда, за њу нема оправдања судњега дана.
Видите ли шта се у Јеванђељу прича о случају Марте и Марије, како је старање учинило да се Марта понесе на неки начин дрско? Чини се да јој је у почетку Марија помагала, али кад је увидела да нема краја њеним припремама, остави је и оде. „Шта, зар да пропустим реч Христову због салата и колача?“, помислила је. Ни Христос није марио да једе Мартине салате и друга јела.. А Марта се тада осетила погођеном, па рече: „Господе, зар ти не мариш што ме сестра моја остави саму да служим?“ (Лк. 10, 40)
Поведимо рачуна да се и нама не деси то што се десило Марти. Сви треба да се молимо да пожелимо да будемо добре „Марије“.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Види: Мт. 6:33; Лк. 12:31
  2. Мт. 25:1-13

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *