НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – „ВАРАЈУЋИ И ВАРАЈУЋИ СЕ“
 
О реинкарнацији[1]
 
Старче, како неки људи, па још и образовани, верују у сеобу душе?
 
– Сеоба душе одговара људима, а нарочито онима који не верују. То је највеће ђаволово лукавство. Ђаво их тако одржава у грешном животу са помишљу да душа непрестано поново долази на овај свет. „Е, ако и овога пута не успеш“, каже им ђаво, „вратићеш се у живот и успећеш следећи пут. А ако опет не успеш, поново ћеш да се вратиш и једном ћеш да достигнеш савршенство…!“ А онда и они кажу: „Није важно ако починим и овај грех“, па забораве на то, живе не водећи рачуна о гресима и не кају се. Видиш ли како их заслепљује ђаво и како их гура у пакао! Нисам никада видео веће и вештије ђаволово лукавство од овога. Тако сакупља људе у паклу! А ако те једном шчепа ђаво, хоће ли да те пусти да се вратиш? То је најгора од свих хиндуистичких теорија.
Једном, касно после подне, сврати у колибу један младић. „Зар у ово доба, младићу, ја се већ спремам за вечерње“, кажем му. „Ти се још тиме бавиш?“ – рече он и оде. Следећег дана дође поново и исприча ми нека своја виђења. „Јеси ли пре тога пушио хашиш?“ упитам га. „Некада давно, јесам. Али тада, када сам имао виђења, нисам.“ – рече. „Да ниси можда читао о сеоби душе?“ „Да, јесам“ рече. Е, ту га је спопало. Читао је о сеоби душе, умешао се и егоизам и све то је створило сан да је пре хиљаду година био велики човек, богаташ! Сањао је после тога да је отишао на небо, али није био тамо уписан, па су му рекли да се врати на земљу. Ђаво му је приказао такву ситуацију. „Све су то бајке“, кажем, „ти у то верујеш?“
А на несрећу, постоје и образовани људи који верују у такве глупости. Тамо, у близини колибе, једног магарца сам назвао Насер, јер је био непослушан. Једнога дана дође један Грк који је живео у Швајцарској и он је чуо како сам магарца звао Насер. Када је, после неког времена, поново дошао, донео је са собом једну кутију простих слаткиша и једну кутију финих слаткиша. „Ово је за тебе“, рече ми и даде ми кутију простих слаткиша. „Ови фини слаткиши су“ рече, „за Насера. Разумео сам“, рече, „када сам прошли пут био код тебе, да је он Насер. Када сам га срео на путу, гледао ме је тако тужно да ми се срце цепало!“ Он је мислио да је Насер, у „поновном животу“ постао магарац! И заиста је веровао у то! „Бре, јеси ли ти при себи?“ – упитах га. „Ја сам га назвао Насер, јер је непослушни магарац.“ Никако то није могао да разуме.
Али, то није ништа! Испричаћу вам још нешто: пре много година отишли су Немци на Крит, да одају пошту Немцима који су тамо погинули за време окупације. Док су вршили помен, пролазио је један Крићанин са својим натовареним магарцем. А магарац, када је видео толико људи окупљених на том месту, почне да њаче. Један од окупљених Немаца мислио је да је тај магарац његов брат који је био убијен за време рата, па се „преселио“ у магарца! Као, препознао га магарац, обрадовао му се, па је зато почео да њаче. Немац одмах стаде у став „мирно“ и, петом о пету војнички га поздрави… И удри у плач!… Оде код Крићанина и каже му: „Колико тражиш за магарца?“ „Ма, иди, бре“ одговори му Крићанин. Немац је почео да му одбројава новац: „Толико? Толико?“ „Ма иди, бре, остави ме!“ Говорио је онај. На послетку му неко дошапну: „Немој, бре, да будеш луд. Плаћа за магарца као да је мерцедес. Дај му га!“ И тако, Крићанин скиде свој товар са магарца, скиде му самар, ослободи га, а Немац сузних очију узе магарца и одведе га у Немачку!
 
Ви то озбиљно, старче?
 
– То је истинит догађај! Да то нисам чуо од озбиљног човека, не бих ни ја веровао.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Метемпсихоза (или другачије реинкарнација) јесте лажна теорија по којој душа после смрти тела улази у друго тело људско, или животињско и тако пролази бескрајни циклус рађања и смрти.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *