НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ЗАВИСНОСТ ОД НЕБА – ВЕРА И УЗДАЊЕ У БОГА
 
„Дометни нам вјере“[1]
 
Старче, шта је неке светитеље, и древне и новије, начинило изузетним, па су знали када ће умрети, када ће да се догоди овај, или онај догађај и тако даље?
 
– Велика усрдност, велика једноставност, смирење и вера. Они се у животу нису поводили за размишљањем које слаби веру. Вера је нешто велико! Видите и Апостол Петар је снагом своје вере ходио по таласима. Чим је, међутим, почео да размишља (сумњичаво), почео је да тоне (види: Мт. 14, 30). Јесам ли вам испричао о оцу Харалампију[2], који је пре кратког времена живео у манастиру Кутлумуш? Био је много једноставан, трудољубив монах, дубоке духовности. Када је остарио, један јаки грип оборио га је у постељу и лекар је рекао оцима да се не удаљују од њега, јер ће веома брзо завршити свој живот. Отац Харалампије, када је то чуо, одговори: „Ма шта причаш? Нећу умрети до Васкрса, како бих могао да кажем: „Христос воскресе“. И заиста, прошла су готово два месеца, освануо је дан Васкрса, он је изговорио „Христос воскресе“ причестио се и издахнуо. Тај врлински, једноставни старчић истински је постао чедо Божије и заједно са Богом одредио је дан своје смрти!
 
Старче, како се јача вера?
 
– Вера јача од молитве. Човек који није однеговао веру од малена, али има вољу за то, може да је однегује молитвом, ако иште од Христа да му дометне вере. Треба да молимо Христа да нам дометне вере и да је увећа. Шта рекоше Христу апостоли? „Дометни нам вјере.“ Зар не? Када кажеш „дометни“, то значи да се уздаш у Бога. Јер ако се човек не узда у Бога, чега да му Бог дометне? Иштемо од Бога да нам дометне вере, не да чинимо чуда, већ да Га још више заволимо.
Да би нам постала јача и већа вера у Бога помаже све; цвеће, скакавци, звезде, па и громови. Сви видимо све то, али то не помаже свима, јер примамо „поруке“ то јест помисли које нам шаље непријатељ. На пример, кад не би било соли у мору, оно би заударало. Међутим ко год без вере испитује ту појаву у својој лабораторији, не помаже му ништа, јер није очистио своје срце. Међутим, ако неко то чини усрдно и са добром помисли, чак и необичније појаве гледа другим оком, Божијим просветљењем, и славослови Бога.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Лк. 17,5
  2. Види: rspovtoc, Пашчои ‘A^iopsitoo, ‘АушреТтси Патеред’ ка.1 ‘AyiopeiTiKa, а. 1011

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *