НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДУХ БОЖЈИ И ДУХ ОВОГА СВЕТА – УНУТРАШЊИ БЕСПОРЕДАК И СПОЉАШЊИ РАЗВОЈ
 
Данас не може дa се разликује мушкарац oд жене
 
Некада су, да би искушали мудрост Соломонову, довели групу дечака и девојчица, слично одевених, да их он раздвоји.[1] Он их одведе до једног врела и рече им да се умију. Раздвојио их је по начину на који су се умивали. Девојчице су пажљиво и суздржано умивале очи водом, док су дечаци воду пљускали по лицу пљескајући се длановима.
Данас мушкарци тако много опонашају жене да често пута не можеш да их разликујеш. У стара времена си са педесет метара могао да разликујеш да ли је неко мушкарац или жена. А данас, много пута, ни изблиза не можеш да разликујеш ко је шта. Не схваташ мушкарац је? – жена је? Због тога и постоји пророштво да ће доћи време када неће моћи да се разликује да ли је неко мушкарац или жена. Старац Арсеније Спилеот, рече једном младићу који је имао косу до земље: „Добро, шта си ти? Младић или девојка?“ Није могао да разликује. Некада су их на Светој Гори шишали. Сада долазе свакакви… Ја сам их шишао маказама којима сечем вуну када плетем бројанице. Колико њих сам само ошишао! Шишао сам их иза цркве. Кад дођу такви, кажем им: „Треба ми косе за неке ћелавце да им залепим… Учините ми љубав да вам мало косе одсечем! Шта да радимо сада? Обећао сам им!“
 
И то су прихватали?
 
– Важно је на који начин им приђеш. Не почнем. „Како је то грозно. Зар се не стидите? Не поштујете ову свету земљу!“ Него им кажем: „Бре момци, ви са том косом исмејавате своју мушкост. Да видите некога како по Омонији шета са женском ташном, на шта би то личило? Зар то иде? „Ајде да одсечемо косу!“ И онда их шишам. Знате ли колико сам косе скупио? Понекад, ако се неко мало буни, и почне да пита „зашто“, итд, кажем му: „Шта „зашто“? Зар нисам калуђер? Ја вршим постриг. То је мој посао“! То је начин да им то кажеш. Смеју се и то је то. А после их шишам. Не мењам им имена! Само сам једног назвао Достојно јест, јер је у том часу прошла Литија са иконом Достојно јест. Како су само родитељи радују што их шишам! Знаш ли колико благослова добијем од родитеља, од мајки? Охохо… Само због тога да ме прости Бог! …
Сада је опет мода да се шишају и да позади остављају нешто као праменове. „Чему ти то служи?“ питам понекад. „То остављамо, каже ми, да нас други примете“. „Дете, и да платите, са толико проблема које имају данас неће на вас обраћати пажњу“. А видиш како многи младићи данас стављају минђуше! Колико минђуша сам тако скинуо!
 
Старче, неки носе само једну минђушу.
 
– То су анархисти који носе једну минђушу. Једна минђуша је симбол анархије. Не стављају минђушу зато што су хомосексуалци буше уши и стављају то, као знак побуне. Дође један момчић са оцем, овде у Колибу, двадесет две године, са дугачком косом, брадом и једном минђушом у уву. „То се не пристоји, рекох. Многи вас погрешно схватају. Ја вас не осуђујем. Ти који вас осуђују не знају да сте анархисти, мисле да сте нешто друго и зато вас осуђују“. После је то скинуо и дао ми. Било је од злата. „Дај то, рекох, неком златару, и нека ти од тога направи крстић“.
 
Старче, неки стављају минђуше и у нос.
 
– То значи да им је ђаво ставио алку у нос, само се поводац не види… Има и оних који око врата имају златне ланце, одавде до овде! Једног сам добро испрашио: скинуо сам му ланце и потом му рекох. „То да даш неком сирочету, или да даш својој мајци да да неком сиромаху“. Кад сам му изнео такво размишљање, рече ми: „Шта да радим“? „Од сад па надаље, рекох, да носиш ланчић са крстићем“. Мушкарци, па да носе накит! Носе дебеле златне ланце, од по два три реда, што ни принцезе не стављају на себе. Ставе то око врата, а онда ти причају о својим проблемима. То /што раде/ је проблем! Такво је правило! Једнима узимам, другима кажем да их сами дају. Изгубили су меру. Сасвим, сасвим, сасвим! Неки око врата стављају знакове зодијака. Питам једног: „Шта је то? Први пут то видим“. „То је мој хороскопски знак“, каже. А ја сам мислио да је иконица Пресвете Богородице. „Добро, рекох, јесте ли животиње, па носите зодијак?“[2] Лудост! Унутрашње безакоње (= беспоредак) је провалило напоље. Треба много да се молимо Богу да просветли омладину, како би се очувало макар мало квасца.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Тј, да препозна ко је ког пола иако су били исто одевени (ирим. прев)
  2. Хороскопски знаци – зодијак – представљени су углавном животињама (бик, ован, лав, јарац, итд). Зодијак, грчки ^coSiov значи буквално „од животиње“, „животињски“. Ту је смисао старчевог поигравања речима (прим. прев).

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *