НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – СТРАШНА ПРЕЛЕСТ
 
Треба се пазити прелашћених
 
Постоје два или три духовника који поседују истовремено и нешто мало благоверности и нешто мало покварености, па збуњују народ. Све људе сматрају поседнутима. Никога не слушају. „Ја сам свештеник“, кажу, „знам шта радим!“ Ако вам причају о таквим случајевима, одвраћајте их од таквих свештеника, јер наносе штету Цркви. Треба да кажете људима: „Нађите другог духовника.“ Они иду чак дотле да се користе мојим именом, чак и мојом фотографијом, како би оставили утисак да су у вези са мном.
Ови, међутим, нису толико погубни, јер има много горих. Постоје неки потпуно неморални који сирће представљају као вино. Један који је завршио за рачуновођу, па је испрва био негде запослен, сада иде наоколо по целој северној Грчкој и представља се као мој послушник. Каже да сам му дао благодатни дар прозорљивости и још пет-шест других благодатних дарова и тако вара народ и узима новац.
 
-Је ли бар свештено лице?
 
– Ма, не, лаик је. Видео ме је једном у Дафни и сакрио се да га не видим, јер је… заиста моје чедо! На срећу, воли да попије, воња на узо, неки то виде, па их то одвраћа од њега.
Колико има људи који злоупотребљавају туђу несрећу и бол и од тога праве трговину! Један је рекао једној обудовелој жени: „Једна рука твога мужа није се распала, јер је његовој души потребна молитва.“ „И шта да радим сада?“ пита се та сиротица, „Ма даћу му нешто новца да се помоли за душу мога мужа.“ Пошто је од ње узео нешто новца, после неког времена јој каже: „Ајде, избегли смо највећу опасност, сада је нешто боље…“ А она му, онда, опет даде новца, даде му поново и тако јој је узео пола иметка, само да њен муж нађе покој!
Постоје и прелашћени који крсте болесне људе, мрмљајући нешто, па им је, као, од тога боље. Подсмевају се тако људима, а ови се не исповедају, не доводе свештеника да им врши освећење јелеја, или да им очита молитву, него иду код ових. Док су се окренули, дали су брдо новца. Испричали су ми да су у једном селу била двојица варалица који су сарађивали међу собом! … Тако, на пример, изазове ђаво неком њиховом комшији јаку главобољу, и оде код првог варалице и каже му: „Тај и тај има јаку главобољу из тог и тог разлога.“ У некој згодној прилици каже комшији варалица: „Ја знам зашто те боли глава“, и одмах му открије разлог. „Истина је, како си открио!“ – каже комшија, „па шта сада треба да чиним, да ми прође?“ „Иди код тог и тог“, каже му и пошаље га код другог прелашћеног. Видите ли како је то ђаво лепо смислио, да би људе држао у прелести? Наместио је двојицу прелашћених да сарађују: један „поставља дијагнозу“ а други, као, „исцељује“,Тако удаљава људе од Цркве.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *