НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ПРАВЕДНОСТ И НЕПРАВЕДНОСТ – ТРАЖЕЊЕ ОПРАВДАЊА УДАЉУЈЕ БЛАГОДАТ БОЖИЈУ
 
Увек треба да узмемо кривицу на себе
 
Старче, јуче сте рекли да је једно трпљење, а сасвим друго подношење. Шта сте тиме мислили?
 
– Трпљење није подношење другог. Када кажем да подносим другог, то је као да кажем: „Други ништа не ваља, ја сам добар, и подносим га.“ Стварно трпљење је када ја осећам да подносим стање у коме се налази и боли ме колико и њега. У томе има много смирења и љубави и тада на мене силази благодат Божија и онај друг,и добија помоћ. Ако видим, да претпоставимо, неког хромог, или глувог, или наркомана, треба да помислим: „Када би ми то моје духовно стање дозволило, молио бих Бога да га исцели.“ Јер Христос је рекао: „Ко вјерује у мене, дјела која ја творим и он ће творити, и већа од ових ће творити.“ (види Јн. 14,12). Из тога се рађа бол, љубав према другоме. Али, ако кажем: „Ех, шта му ја могу што је богаљ, поседећу мало са њим, па ћу за то добити награду“ То значи да подносим другог и проналазим себи оправдање jep мислим да сам испунио своју дужност.
 
Да ли увек помаже да преузмеш сву кривицу на себе!
 
– Да. Ако је понесеш, много помаже. За све баци кривицу на себе. Преузми и кривицу другог, баци је на себе и моли Христа да ти подари снаге да је понесеш. А када примиш на себе веће бреме него што је твоја грешка, или чак уопште ниси погрешила, а верујеш да на неки начин ипак јеси, тада нећеш никада бити оптерећена бременом кривице, нећеш бити горда и имаћеш све богатство благодати Божије. Треба, међутим, да пазиш да видиш можеш ли да понесеш веће бреме. Зато што, ако не можеш, добићеш хернију, или дископатију…
 
Шта је у таквом случају хернија, или дископатија?
 
– Ако преузмеш на себе, на пример, неку грешку коју не можеш да понесеш и не даш никакво објашњење, после ћеш да гунђаш, да киптиш од беса, да критикујеш, осуђујеш…
 
Старче, често не само да ми је тешко да прихватим неправду, него пребацујем одговорност за свој духовни пад на другог.
 
– Ви, не само да нећете из љубави да понесете торбу другога, већ хоћете да утрапите своју претешку торбу не само здравоме, већ и болесном! Треба да стекнеш духовну храброст како би била у стању да примиш на себе сву одговорност свог греха. Колико тежи терет навалимо на себе, узимајући на себе грешке других, утолико више нам добри Бог терет чини лакшим и ми осећамо сладост Божију.
А то што неко, телесно снажан, из љубави понесе две вреће цемента на леђима, како би олакшао неком нејаком, ко није у стању’да носи ту тежину, нема толику вредност, колику има ако неко понесе тешко бреме греха другог човека, ако га прихвати као своје, и нека изгледа другима да је он згрешио. То је велика врлина, велико смирење.
У једном општежитељном манастиру на Светој Гори, једном је неки искушеник ружно говорио о типикару[1], који је био јеромонах, зато што му је, док је, за време службе, читао, показао који кондак треба прво да прочита. Иако је типикар желео да му помогне, овај је био ван себе од гнева. После службе, искушеник се, веома љут, затворио у своју келију. Типикар је примио на себе сву тежину кривице и много се забринуо, јер је мислио да је он постао узрок што је његов сабрат тако реаговао. Истински га је мучила савест. И мада је, као типикар, био одговоран за исправан редослед током службе, није узео у обзир своју одговорност, него је рекао: „Ја сам крив што је мој сабрат изгубио живце .“ Отишао је, дакле, до искушеникове келије са намером да пред њим приклони колена. Онај се, међутим, закључао и није хтео да отвори. Онда је типикар сео испред врата келије и чекао од јутра до три после подне када је звонило за вечерње, када је искушеник морао да изађе. Тада типикар падне на колена пред искушеником и каже му: „Опрости ми брате, крив сам!“ Тако силази благодат Божија.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. У светогорским манастирима, типикар је монах одговоран да води рачуна о доследности придржавања типика и што се тиче манастирског живота и што се тиче служби.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *