НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ГРЕХ И ПОКАЈАЊЕ – ПОКАЈАЊЕ ИМА ВЕЛИКУ МОЋ
 
Рукодеље без краја
 
Старче, каква је то жалост која твори радост (радостотворна туга)?
 
– То је радост која произилази од жалости због учињеног греха. У таквој жалости постоји и бол и радост, па се зато назива радосном тугом. Човек жали што је ражалостио Христа, а радује се зато што осећа утеху Божију. Грешник, када се искрено покаје, добија опроштај од Бога, осећа у себи утеху Божију и може да осети духовну сладост.
 
Старче, да ли човек који се бори може целог свог живота да живи у покајању?
 
– Да. Ако се бори исправно, не гледа колико је напредовао, него само своје падове и живи у непрестаном кајању. Не зна да се у почетку борио против једног демона, а потом да се можда бори против целе чете демона. Јер што више снаге неко уложи како би искоренио неку страст и стекао врлину, то се више непријатеља окупи да одоздо вуку корење страсти. Тада, иако не види напредак, он ипак напредује. Може све до смрти да живи у таквом стању, то јест да не види никакав напредак, да мисли да не напредује, јер има падове, а у ствари, напретка има, јер непрестано појачава борбу и бори се са све више демона.
Покајање је за подвижника као некакво рукодеље које се никада се завршава. Умрле оплакују, сахрањују, па заборављају… Грехове своје оплакиваћемо без престанка, све док не умремо, али са расуђивањем и надом у Христа Који је био распет, како би нам подарио духовно васкрсење.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *