НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДУХОВНИ ЖИВОТ – ПОСАО И ДУХОВНИ ЖИВОТ
 
Избор занимања
 
Неки родитељи, старче, упућују своју децу на своје занимање, па их често чак и приморавају.
 
– Они никако не чине добро. Не треба да приморавају своју децу да чине оно што се њима допада, ако то није оно што њихову децу успокојава. Знам једног младића који је желео да студира богословију и да постане свештеник. Мајка му, међутим, то није допуштала: вршила је на њега притисак да студира медицину. Младић је научио византијску музику и почео да поје. Сам је чак конструисао један музички инструмент уз помоћ кога је одређивао гласове по канону. Музику је знао напамет. Имао је дара. Чак је и тропаре састављао, службе… Чим је завршио гимназију, положио је испите и уписао се на Богословски факултет. Његова мајка је доживела нервни слом од жалости. Долазила је после да ме моли: „Моли се, оче, да оздравим, а мој син нека ради шта хоће.“ Чим је оздравила, опет му није допуштала да ради шта жели. Напослетку је младић све напустио и упропастио се.
Говорим младима које виђам да размишљају о томе којом науком би желели да се баве: „Размислите о томе која наука вам се допада, како бисте се бавили оним што је у вашој природи.“ Ако није у њиховој природи оно чиме мисле да се баве, трудим се да сами увиде где их срце вуче, а то је обично оно што је у њиховој природи и тако им помажем. Помажем им, дакле, да следе ону науку коју воле и да изаберу занимање које је у складу са њиховим способностима, довољно је да чине оно што је Богу угодно. Има ли неко склоности према музици? Треба да постане музичар, или добар појац, који ће помагати својим животом и својим појањем свима који ће га слушати, па ће тако заволети Цркву и молитву. Има ли склоности за сликање? Нека постане сликар, или иконописац и нека благочестиво израђује иконе, које ће чудотворити. Има ли склоност за неку науку? Нека јој се посвети и нека усрдно ради.
И да видите, од малена се види ко за шта има склоности. Једанпут у манастир у Стомију дође један човек са своја два мала сестрића. Један од њих, имао је тада шест-седам година, седе поред нас и непрестано нас је нешто запиткивао. Питам га: „Шта ћеш постати кад порастеш?“ „Правник!“, каже. Онај други се негде изгубио. Питам његовог ујака: „Где је нестало друго дете? Да није пао негде?“ Изађемо напоље да га нађемо и чујемо неко лупање у столарској радионици. Уђемо и имамо шта да видимо: даску, која је била на столу и коју смо почели да обрађујемо, и која је била већ сасвим глатка, потпуно је уништио длетом! „Шта ћеш да будеш кад порастеш?“, питам га. „Правићу намештај!“, каже. „Правићеш“, кажем. „Нека ти је на здравље ова даска коју си покварио! Није важно!“

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *