НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДУХ БОЖЈИ И ДУХ ОВОГА СВЕТА – БЕСТИДНОСТ И НЕДОСТАТАК ПОШТОВАЊА
 
Бестидност изгони благодат Божију
 
Потребно је много пажње. Неуредно и непажљиво поступање (= делање) је препрека за божанску благодат. Недостатак честитости је највећа препрека за приближавање благодати Божије. Колико су млади непослушнији толико се више удаљавају од благодати Божије. Слобода овога света не протерује само благочестивост, него и основну људску пристојност. Дошли су тако, овде у Колибу неки млади, и вичу свом оцу: „Еј, тата, имаш ли цигаре? Попушио сам моје“. На шта то личи? Чак и да пуше, треба да пуше кришом. Данас као да то није ништа! Како да на концу не остану сасвим без благодати Божије? Данас девојке вређају своју браћу, зато што су верујућа и то пред родитељима, користећи тако прљаве речи, а отац ништа на то не каже. Мени се коса на глави дигла кад сам то чуо. Говорио сам после сам са собом кад сам остао сам.
Окружење које влада у свету и родитељи у свету уништавају своју децу. Световно окружење много штете наноси. Мало је младих који су сабрани и усрдни. Много је више младих који су бесни (= дивљи, необуздани), а то је зато што се понашају бестидно. Многи родитељи ми доводе своју децу и говоре: „Оче, моје дете је ђавоимано“. А видим да није ђавоимано – нека Бог сачува! Мало је младих који су стварно ђавоимани. Много је више оних који имају спољашњи демонски утицај. Демон им, дакле, споља наређује, није у њима, али и споља он завршава свој посао. Одакле то потиче? Од бестидности. Када се деца са бестидношћу обраћају старијима, благодат Божија се удаљује. А када се удаљи благодат Божија, долазе „покварењаци“ и деца постају дивља и чине безакоња. С друге стране, деца која су благочестива, која имају поштовања, која слушају своје родитеље, своје учитеље, старије, стално примају благодат Божију и имају Његов благослов. Њих покрива благодат Божија. Са великим чествовањем Бога, са великим поштовањем према старијима, у душу долази и велика благодат Божија, која је облагодаћује, док је благодат сасвим не обасја. Благодат Божија не долази на оне који се буне. Она долази на оне који су усрдни, који су разборити и који се показују благочестиви. Такви имају поглед који зрачи! И што више поштовања имају према родитељима, према старијима уопште, утолико више примају благодат Божију.
Онај, међутим ко почиње: „Не, не желим ово, желим оно друго“, и ко то чини безобразно, такав ускоро постаје бунџија, постаје ђаво (јер „ђаво“ значи клеветник, али и противник – прим. прев.). Зато је и Деница (= ђаво) желео да свој трон постави изнад престола Божијег. Видите, сви млади којима испуњавају сваку жељу, постају бунтовници. Ако се ови млади не покају, ако се не избаве из таласа зла који их даве, и ако наставе да се бестидно понашају, тада – Боже сачувај! – настаје дупло (двоструко) отпадање (отуђеност од Бога; прим. прир). и долазе у ситуацију да и о Богу говоре ружно, и сасвим потпадају под власт злих духова.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *