НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДУХ БОЖЈИ И ДУХ ОВОГА СВЕТА – УНУТРАШЊИ БЕСПОРЕДАК И СПОЉАШЊИ РАЗВОЈ
 
„Жена да не носи мушко одело, нити човек да се облачи у женске хаљине“[1]
 
Старче, како се треба поставити према женама које у манастир долазе у панталонама? Често кажу да је то много практичније, а и да је боље тако него да долазе у кратким сукњама.
 
– Данас ће носити и кратке панталоне! То је тачно решено у Старом Завету! „Човек не треба да носи женску одећу, нити жена да носи мушку“. То је закон, а и тако нешто је непристојно. Мушкараца који носе сукње је мало, врло мало.
 
Жене које раде на пољу (= на њиви), кажу да не могу лако да се покрећу, ако не носе панталоне.
 
– То, је оправдавање.
 
Старче, мајке такође говоре девојчицама да носе панталоне да се не би прехладиле.
 
– Нема другог решења? Не постоје чарапе до струка? Ако неко жели, наћи ће решење.
 
А када дођу неки званичници и када међу њима има неких жена у панталонама?
 
– Објасните им: „Желите ли да вам снисходимо, да покваримо поредак и да у манастиру настане беспоредак?“
 
Једном приликом је дошло тридесет учитељица у панталонама и ми смо их пустили да уђу.
 
– Лоше, то не иде! Требало је да им кажете: „Опростите, постоји манастирска уредба да не допуштамо да уђу жене у панталонама“. Јер оне ће после да оду у неки други манастир и да кажу: „У том манастиру сy нас пустили да уђемо у панталонама“. Јер ви сте снисходиле да их не бисте увредиле и пустиле их, а после ће оне да увреде вас. Ставите на врата таблу са оним местом из Старог Завета. Направите и педесет сукања, да их на леп начин дате онима Које први пут долазе у панталонама па не знају, или онима које имају кратке сукње.
 
Старче, а када дође читава средња школа, и све девојке су у панталонама?
 
– Почастите их напољу, испред капије. То ће их натерати да се замисле. Или, ако се најављују телефоном да ће доћи, кажите: „Молимо вас да наставнице и ученице не носе панталоне“. Тако ће разумети да је потребно да поштују место на које иду. Манастир није парохијска црква. У парохији, свештеник је дужан да исправља жене, да би схватиле због чега не треба да носе панталоне, и да се упристоје. Ако некада дођу код њега жене које су из друге парохије, и које носе панталоне, треба да се стара да уреди ствар. Црква је мајка а не маћеха.
 
Старче, многи, међутим, кажу: „Ето шта радите, одбијате народ од цркве“.
 
– Ма зашто у Старом Завету постоји заповест од Бога која забрањује женама да носе мушко одело итд? Шта још хоће? Ти кажи: „Зашто да жене не иду у цркву у панталонама? Зашто да се за управитеље цркве не изаберу атеисти, кад је Црква народ?“ Тако ће добробит Цркве зависити од безбожника. Начиниће од цркава библиотеке, оставе итд, када разнесу све! „Зашто ово, зашто оно?“ Шта да се каже?
У манастир не треба пуштати ни голишаве туристе да би се сакупио новац за сиромашне, јер је ово замка лукавога, како би монаха удаљио од благослова Божјих и како би га посветовњачио. У ствари, странствовање Христа ради, чини монаха богатим врлинама.
 
Старче, да ли сте у Стомији морали да ставите таблу због туриста?
 
– Да, имао сам табле. На манастиру је била једна на којој је писало „Добро дошли!“ Ниже, двадесетак минута од манастира, стајала је друга табла на којој је писало: „Непристојно обучени, нека иду према Аосу[2] са стрелицом која је показивала према потоку. А на другој табли је писало: „Пристојно обучени, нека иду према Светом Манастиру“, са стрелицом која је показивала према манастиру. Зар нисам добро написао?
 
Шта да радимо старче, када лети долазе жене разголићених леђа?
 
– Дајте им нешто да се огрну. Тако ће схватити да је потребно поштовати место на које су дошле.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Жена да не носи мушко одело, нити човек да се облачи у женске хаљине, јер је гадан пред Господом твојим ко тако чини“ (Пон. Зак. 22, 5) Жена, дакле, не треба да носи мушку одећу јер је то Господу веома мрско.
  2. Испод манастира у Стоми у Коници, налази се поток по имену Аос.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *