НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – МАГИЈЕ
 
Магије
 
С обзиром на то да сам вам много пута причао о рају, о светитељима и о анђелима и о томе како да добијете помоћ за своје спасење, сада ћу мало да вам причам о паклу и о демонима да бисте знали против кога се то боримо и да бих вас и о томе посаветовао.
У нашу колибу је једном дошао један млади маг са Тибета и причао ми много о свом животу. Отац га је, као сасвим малог дечака од три године, поверио једној заједници од тридесет магова на Тибету, како би га упутили у своју вештину. Достигао је до једанаестог степена магијске вештине, а највиши је дванаести. Постигавши то у шеснаестој години, отишао је са Тибета у Шведску у посету оцу. Тамо је случајно срео једног православног свештеника и тражио од њега да разговарају. Млади маг са Тибета није уопште имао представу о томе ни шта значи „православни свештеник“. Седели су у сали неког хотела и разговарали, а маг је свештенику почео да приказује неке од својих вештина, само да би му приказао своју моћ. Позвао је демонског заповедника[1] Мину и рекао му: „Хоћу воде.“ Подиже се једна чаша у кухињи и сама одлази до славине, славина се отвара, чаша се пуни водом, пролази кроз затворена стаклена врата кухиње и долази до мага. Он је узе и попи воду. После тога је свештенику приказао, у тој сали, цео универзум, небо и звезде. Почео је тако од четвртог степена своје магијске вештине, и напредовао је, приказујући своје вештине, све до једанаестог. Онда је упитао свештеника како му све то изгледа. „Био сам спреман“ причао ми је, „да га убијем ако почне да ми грди сатану.“ Свештеник му, међутим, није ништа рекао. Тада му младић рече: „Зашто ти мени не покажеш шта знаш?“ А свештеник му рече: „Наш Бог је врло скроман.“ Скине крст који је носио око врата и стави му га у руке; „Хајде сада прикажи још нешто“, рече му. Младић поново позове Мину, али Мина је почео да дрхти и није се усудио да приђе. Позове сатану, али он се понашао исто: угледао је крст и није прилазио. Само је рекао младићу да се одмах врати на Тибет. Тада младић изгрди сатану и рече му: „Сада сам схватио да је твоја велика моћ, у ствари, велика немоћ.“ После тога, добри свештеник му је причао о светим местима, Светој Гори и свему осталом. Тако младић оде из Шведске право на гору Синајску и у Јерусалим, где је видео Свету Светлост. Одатле је отишао у Америку да све сатанисте, које је познавао, убеди да се призову памети – Бог га је учинио добрим проповедником. а одатле је дошао на Свету Гору.
Добри Бог му је помогао због тога што му је као малом учињена неправда. Али молите се за њега, јер на њега наваљују и непрестано га нападају магови са свим демонима. Ма кад мене нападају кад год дође да му помогнем, колико тек наваљују на њега! Свештеници му очитавају молитве за истеривање ђавола, а на рукама му се отварају ране из којих тече крв. Јадног момка много муче демони, иако га, у почетку, док је друговао са њима, нису дирали, већ су му помагали и служили га. Молите се. Али и он сам мора много да пази, јер Јеванђеље каже да нечисти дух, када изиђе из човека, отиде и узме са собом седам других духова горих од себе, и ушавши борави ондје; и буде потоње горе човјеку ономе од првога (Мт.. 12, 45).
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Заповедник: један од демонских заповедника. Демони су, како кажу Свети Оци, сврстани у војске.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *