НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – СТРАШНА ПРЕЛЕСТ
 
Чувати се маштања
 
Старче, рекли сте да за време молитве треба да избегавамо да у уму стварамо разне слике из живота Христовог и тако даље. Зашто?
 
– Да нас ђаво кроз маштање не би одвео у прелест. Машта је добра, она је велика сила, ако се пажљиво користе њене могућности. Неки људи могу, на пример, да виде неко место и после годину дана да га се сећају тачно како изгледа и да га насликају. То је способност коју Бог даје човеку, али ђаво је злоупотребљава. Они који су у прелести, што год виде, или читају, замишљају како желе и после верују да је та слика из маште стварност. Како би им се помогло, треба их дуго пратити, јер их, јаднике, ђаво непрестано извргава руглу.
Зато онај ко по природи има богату машту, треба да се замисли, када му кажу да не мисли исправно и да своју помисао стави под знаке питања. Упознао сам једну простодушну жену, која се непрестано молила и искала од Христа да Га види овде у овом животу, кад већ неће моћи да га види, како је говорила, у другом животу. Христос јој се, заиста, приказао у време Божанског Причешћа у светом Путиру као младенац, а потом је нестао и тако је она могла да се причести. После тог догађаја, ђаво је почео да је вара наметнувши јој помисао да она сада представља нешто важно. Отада ју је варао маштом, пуштајући јој непрестано филмове. Када сам једном изашао у свет, затекао сам је у једној кући и слушао њене приче које је причала људима и женама који су се тамо окупили. Уплашио сам jе да ћу је навести на неку помисао. Једино решење било је да је добро испрашим пред свима, како би за њену прелест сви сазнали и да се тако смири.
 
Је ли то била њена фантазија?
 
– Фантазија и прелест.
 
Старче, зашто није говорила своме духовнику?
 
– Знаш ли шта се ту догађа? Сатана их исмева кроз оно што виде, не размишљају о томе и не мисле да о томе треба да говоре свом духовнику. Како је вешт сатана! Ужасно!
Ако човек не пази на своју машту, кушач може да злоупотреби још и једну просту, природну чињеницу како би га довео у прелест. Када бих у манастиру Стоми зимус читао вечерњу молитву, упалио бих пећ. Жене, које би се понекад попеле у манастир, приметиле су да икона Пресвете Богородице на иконостасу у време вечерње молитве пуцкета (из ње се чуло нешто као: „крцкрц“) – ја то нисам приметио – и говориле су једна другој: „Када монах чита молитву, икона Пресвете Богородице пуцкета.“ Када сам то чуо, рекох: „Хајде да видим ту икону која пуцкета.“ Не зато што не верујем у божанске догађаје; верујем да се Богородица појављује и да говори и да је виде сви они који су осењени благодаћу Божијом, али човек мора да буде опрезан. Попнем се, дакле, на једну столицу и погледам. Шта се дешавало? Икона је била стара и имала је лајснице од куваног дрвета. Када би се пећ угрејала, загревале би се лајснице и како су се шириле, производиле су звуке као пуцкетање, или крцкање. Укуцао сам ексерчић и тај звук је престао. После сам питао жене: „Да ли се сада нешто чује?“ „Не“, рекоше ми. „Ето, не обраћајте пажњу на то.“ Рекох им. Треба бити опрезан, јер ако се мало по мало потхрањује таква фантазија, цео живот човеков прође узалуд.
 
Старче, како човек може да направи разлику да ли је неки догађај од Бога или од ђавола?
 
То се види. Ако није од Бога, ђаво човеку намеће помисли гордости. Затим, све што чини ђаво је крупно и стиже до хуле на Бога. Једном је у колибу дошао један поседнути. Рекао сам му неке ствари и помогао сам му. Знате ли шта ми је рекао? „Први пут то чујем! То нисам ни у Јеванђељу прочитао!“ Као да ми је рекао: „То си рекао боље од Христа.“ Схваташ ли шта чини ђаво, како би ти наметнуо горду помисао? У сваком случају, ако човек не разуме да ништа не може да учини својом силом, већ, што год чинио, чини силом Христовом, макар истерао хиљаде демона из поседнутих, опет не чини ништа.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *