НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – СТРАШНА ПРЕЛЕСТ
 
Снови су обмана
 
Старче, муче ме ружни снови…
 
– Када сањаш ружан сан, никада немој да испитујеш шта си то у сну видела, како си видела, ако си невина, да ли си невина, колико си крива. Када не може да ти науди дању, кушач долази ноћу. Допушта понекад Бог да нас напада у сну, како бисмо видели да стари човек још није умро; Понекад, пак, непријатељ се приближава човеку у сну и приказује му разне снове, да би се бринуо када се пробуди. Зато немој уопште сновима да придајеш значаја. Прекрсти се, осени крсним знаком и јастук, стави крст и дветри иконе на њега и моли се пре него што заспиш. Што више значаја придајеш, то више долази непријатељ да те напада. То се не дешава само одраслима, већ и деци. Чак и малој деци, упркос томе што су анђелчићи, непријатељ долази да их плаши када спавају, буде се уплашена и сва уплакана трче у мајчин загрљај. Иначе им долазе анђели, па се у сну смеше и буде се од велике радости. Према томе, снови које доноси кушач су спољашњи утицаји непријатеља на човека када спава.
 
А шта је то, старче, када осећаш некакву тежину када спаваш?
 
– Понекад се то дешава човеку у некаквој мучној ситуацији коју човек преживљава током дана, или ако је преживео некакав страх и слично. Природно све то може да искористи и кушач, како би смутио човека. Често имаш тако лак сан, да мислиш да си будан и да се молиш, како би и одагнао тежину од које једва дишеш.
Понекад ђаво може да узме обличје неког човека или светитеља, па се прикаже некоме у сну. Једном се неком болеснику приказао у лику светог Арсенија, па му је рекао: „Ја сам свети Арсеније. Дошао сам да ти кажем да ћеш умрети. Чујеш ли? Умрећеш.“ Човек се уплаши. Светитељ никада тако не говори човеку. Ако се деси да ће неки болесник стварно умрети, па му се прикаже светитељ да му то каже, рећи ће му то на леп начин: „Бог је видео колико се мучиш, зато ће те узети са овога света. Припреми се.“ Неће му рећи: „Чујеш ли? Умрећеш!“
 
А када, старче, неко виче у сну?
 
– То је боље од тога се буди… Многи снови потичу од мучних ситуација. Када се човек због нечега нервира, или је уморан, све се то у њему сукобљава и он то сања. Често, када се током дана сусрећем са много проблема других људи, говорим у сну и свађам се са неким: „Бре, безбожниче“, вичем, „како си безосећајан!“ И толико вичем, да се од тога пробудим.
 
Може ли неко, старче, на основу сна, да предвиди да ће нешто да му се догоди?
 
– Не, немојте придавати никаквог значаја сновима. Било да су пријатни, или непријатни, сновима не треба нико да верује, јер увек постоји могућност прелести. Деведесет пет посто снова су обмана. Зато Свети Оци кажу да не треба да им придајемо никакву важност.
Веома мало снова је од Бога, али да би неко протумачио и такве снове, треба да поседује чистоту и друге предуслове, као Јосиф (1 Мој. 37, 5-11) и Данило који су имали благодатни дар од Бога. „Рећи ћу ти“, рече Данило Навуходоносору, „какав сан си уснио и шта значи.“ (Дан. 2, 2546) Али до које духовне висине је он доспео! Био је међу лавовима и, упркос томе што су лавови били гладни, нису му наудили (Дан. 6, 16 и даље). Авакум му је однео храну, а он рече: „Сетио ме се Бог?“[1] Кад се Бог не би сетио Пророка Данила, кога би се, онда, сетио?
 
Неки људи, старче, немају снова.
 
– Боље је што их немају! Не троше ни за путне карте, ни на бензин! У сновима у једном тренутку видиш нешто што би, у стварности, трајало сатима, данима, јер у сновима не постоји време. Ево, тако човек може да разуме оно што каже Псалмопојац: „Јер је хиљада година пред очима Твојима као дан јучерашњи када мине…“ (Псал. 90, 4)
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Дан. (из Грчких књига Септуагинте).

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *