НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ГРЕХ И ПОКАЈАЊЕ – ИСПИТИВАЊЕ И ПОЗНАЊЕ САМОГА СЕБЕ
 
Стичемо искуство од својих сагрешења
 
Када се самоиспитујете (испитујете себе), много помаже да више пута прођете редом кроз цео живот, од детињства, како бисте видели где сте се налазили, где се сада налазите и где би требало да се налазите. Ако не поредите прошлост са садашњошћу, не разумете да сте можда прешли велики пут, али да нисте тамо где би требало да будете и да жалостите Бога. Када је неко млад и није духовно баш на најбољем путу, то се може оправдати. Али када остари, па се налази на истом месту или се само мало поправио, то се ничим не може правдати.
Како пролазе године, тако човек духовно сазрева и, ако уме да извуче наук из прошлости, напредује сигурније и смиреније. Често и успони и падови у духовној борби помажу у позитивном и стабилном кретању навише.
Када мало дете тек прохода, разумљиво је да ту и тамо заради покоју модрицу на степеницама, да удари главом у ограду, да се попне на столицу, па да падне. Не разуме да ће се, попевши се на столицу, претурити, ако стане на руб. Како постаје старије и веће, стиче искуство, сазрева и научи да пази. „Прошли пут“, мисли оно, „попео сам се тамо горе и пао сам. Нећу више да се пењем.“ Тако је и у нашој духовној борби. Када на све пазимо и користимо за добро, стичемо искуство које нам, ако знамо да га применимо, много помаже.
Сећам се да смо, код куће, у Коници, имали шест малих и великих коња. Једнога дана, када је требало са њима да пређем преко мостића начињеног од дрвених трупаца повезаних канапом, један трули трупац се одвојио и нога најмањег коња, од свега четири године, заглавила се у отвору између трупаца. Отада, чак и када сам направио већи мостић и употребио јако дрво, кад год бисмо долазили дотле, коњче би стало и укипило се, машући главом тамо-амо, или би покидало узде и побегло, или би се, пак, узјогунило и прескочило на другу страну. Ако бесловесно чељаде од четири године, које је бесловесно, дакле, користи своје искуство и неће ногом више да.ступи на мост, колико пре човек мора да користи искуство од својих сагрешења!

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *