НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ЗАВИСНОСТ ОД НЕБА – ГДЕ НЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ ЧОВЕК, ПОМАЖЕ БОГ
 
Добра воља (добро настројење)
 
Старче, шта ће бити са људима који поседују доброту, а не верују?
 
– Мислиш да не верују? Али, рецимо да не верују. Када су били мали, зар их мајка није одвела на причешће? Али чак и да није, зар нису крштени? Није ли их родила православна и крштена мајка? Е, тим људима, који поседују доброту, видећеш, добри Бог ће на неки начин да угоди, или искушењима или некаквом болешћу, или мукама, или земљотресом, или поплавом, или громом, или нечим другим и на крају ће их одвести у рај. Често се дешава да се једном таквом човеку прикаже неки светитељ, или анђео, упркос томе што тако велики благослов нису заслужили. Може, међутим, да то учини и Христос, пошто претходно искористи све остало. Али шта се често дешава тим људима? Дође ђаво па их исмеје и многи, јадници, остају у заблуди, јер ђаво почне да им говори: „А, теби је Бог показао то велико чудо, зато што можеш да спасеш свет.“ А мученик не каже: „Боже мој, како да Ти благодарим? Ја нисам био достојан тога.“ Уместо да осети скрушеност, прихвата помисли које му намеће ђаво и горди се. После поново долази ђаво и прави му „телевизију“, приказује му анђеле и светитеље и говори му: „Ти ћеш да спасеш човечанство.“ Ако се тај човек поново поврати, Бог ће му помоћи.
Уосталом, не заборавимо да сви ми имамо наслеђе од Бога и да зато дубоко у свим људима постоји доброта. Ђаво, међутим, све загади. Поједини су и сада задржали то наслеђе, доброту, иако не живе у Цркви. Е, њима ће да угоди Бог. Зато када видите човека који је био заведен и живи грешним животом, али да има добру и осетљиву душу – види, на пример, неког болесника и цепа му се срце, види сиромашног, па му помаже – из тога можете да разумете да га Бог неће напустити, да ће му помоћи. А када видите човека удаљеног од Бога, који је суров, немилосрдан и слично, онда треба дању и ноћу да се молите да се Бог „спусти“ у његово срце, и да се човек промени.
У једно сам сигуран: они који живе световним животом зато што им нико није помогао, него су били заведени или гурнути у зло, иако су имали добру вољу, они могу да гану Бога и Бог ће им помоћи. Употребиће разне начине како би нашли свој пут: неће их напустити. Чак и у тренутку њихове смрти устројиће их тако да буду у добром, духовном стању.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *