НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ЗАВИСНОСТ ОД НЕБА – ГДЕ НЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ ЧОВЕК, ПОМАЖЕ БОГ
 
Божије силе су свемоћне
 
Старче, много су узнемирени: шта ће бити у вези са овим, или оним питањем.
 
– Пази, овако: Бог сада и кад би хтео да нас напусти не може.
 
Шта тиме хоћете да кажете, старче?
 
– Ево. Када родитељи донесу на свет једно дете, уколико се више боре да га одгаје, утолико га више воле и пате због њега. Тако и Бог, донео нас је на свет, борио се на известан начин, одгајио нас је, уморио се да нам чини све што нам је чинио. Сада, и кад би хтео да нас напусти, не може, јер пати због нас, довољно је да ми имамо мало усрдности. Ако имамо имало воље и вере нећемо изгубити рај.
 
Рекли сте, старче, да добри Бог неће да нас напусти…
 
– Да, Бог никада неће да напусти нас. Ми напуштамо Њега. Када човек не живи духовним животом, не заслужује помоћ Божију. Када, међутим, живи духовним животом и непрестано је у Божијој близини, заслужује помоћ Божију. Онда, ако се догоди нешто и умре, спреман је за други живот, у сваком случају на добитку је и у овом и у оном животу.
Помоћ Божију не могу да спрече ни људи ни демони. Ништа није тешко ни Богу ни светитељу. Препрека је у нама, људима, а то је недостатак вере којим спречавамо велике силе Божије да нам се приближе. Па, иако поред нас постоји тако велика сила, ми, пошто у нама у великом степену постоји људски елемент, не можемо да појмимо божански елемент, који силом превазилази силу свих људи на свету заједно, јер силе Божије су свемогуће.
Често узалуд читаве сате седимо покушавајући сами да нађемо решење неког проблема, користећи све своје неискуство. У глави нам звони, очи нас пеку, а сан нам никако не долази, зато што нас је ђаво ухватио упорним размишљањима. На крају долазимо до некаквог решења, али нам Бог проналази друго, боље решење, којег се нисмо ни сетили, а нама је остала само главобоља и непроспавана ноћ, Колико год да је наше размишљање исправно, када немамо Бога пред собом, глава се умара и хвата нас главобоља, иако молитва са, уздањем у Бога одмара. Зато, препустимо, са уздањем, Богу оно што човек тешко може да исправи и немојмо се ослањати на своја људска настојања, и Он ће учинити оно што је најбоље.
И увек, било за шта, што сте помислили да радите, кажите „ако Бог хоће“, да не бисте и ви прошли као једном један човек. Одлучио је да иде у виноград да ради. „Сутра, рано изјутра“ каже он својој жени, „идем у виноград.“ „Ако Бог хоће, ићи ћеш“, каже му она. „Хтео Бог, или не“, одговори јој он, „ићи ћу“, Следећег дана кренуо је још пре зоре. Међутим, пут којим је. морао да иде, био је тако поплављен, да је био принуђен да се врати кући. Још се није било разданило. Куца на врата. „Ко је?“ пита његова жена. „Ако Бог хоће“, одговара он, „ја сам, твој муж!“

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *