НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ЗАВИСНОСТ ОД НЕБА – ВЕРА И УЗДАЊЕ У БОГА
 
Све треба да нас узноси Богу
 
Рекли сте нам, старче, да све треба да нас узноси навише, према Богу. Како да успемо у томе?
 
– Само када све користите на добро. Ако човек све окрене ка духовности, да ли знате колики духовни добитак извлачи и колико искуство стиче? Узмеш ли, на пример, цемента, и ту можеш да нађеш Бога! Узмеш ли у руку опеку, можеш да ухватиш Бога! Узмеш ово, узећеш Бога! Узмеш оно, нађеш Бога! Да, у свему треба да видите Бога! Ако човек не ради тако, ако не види Бога у свему, смести га у цркву, биће далеко од Бога. Дај му да чита духовну књигу, исто ће тако бити далеко од Бога. Што год духовно да му даш да чини,то га не води Богу.
Сваки човек, што год да гледа, што год да ради, било да шије, или да везе, све треба доведе у везу са духовношћу; Гледа ли цвеће, видео је Бога. Гледа ли свиње? Да, чедо моје, поново је видео Бога! Рећи ћеш: „Па зар и у свињи могу да видим Бога?“ Да и у свињи. Видиш каквом ју је створио добри Бог! Дао јој је онакву њушку да рије по земљи и не гледајући проналази у земљи гомоље. Да има обичну њушку, онда би се посекла када наиђе на нешто оштро, стакло, трње и слично! Често кажемо: „Бог је то мудрошћу Својом створио.“ Не треба да то кажемо само онда када видимо неки леп мирисни цвет, него и када видимо свињу. И ту треба да видимо Бога! А када помислим да је Бог могао да ме створи као свињу, а створио ме као човека! Изгледа вам чудно? Зар није могао Бог да нас створи као свиње? Ловци често ране дивљу свињу и не могу да је нађу, а после дођу дивље животиње, и поједу је, јадну, још живу. Нема медицинску помоћ и мучи се упркос томе што није повредила свог Створитеља. С друге стране, човек је свог Створитеља повредио и повређује Га и даље, а често је и незахвалан. Зато вам говорим да радите исправно. Како је добро Бог створио све око нас! Какву моћ Бог даје и животињама! Лекар ти каже: „Да би имао јаке мишиће, мораш да једеш месо.“ А видиш, бикови једу, јадни, само траву, а имају онакве мишиће! Зар у томе не видиш Бога? Значи, само од траве коју једу Бог им даје толику снагу! А како, онда неће човеку? Јесте ли то разумеле?
Када човек тако размишља, постиже стање у којем му помажу не само светитељи, него и грешници. Светитељ нам даје снаге својим светим примером. Грешник нас својим падом чини суздржљивима, зауздава нас, кочи, не само да поново не паднемо у очима других, него да не ражалостимо Бога.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *