НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
БОРБА ПРОТИВ ПОМИСЛИ – БОРБА ПРОТИВ ПОМИСЛИ
 
Очишћење ума и срца
 
Како старче, долази до очишћења ума и срца?
 
– Већ сам вам рекао да, како би се очистили ум и срце, човек не треба да прима зле помисли које му намеће покварењак, нити он сам треба да помишља зло. Треба да настоји да увек има добру помисао, да се лако не саблажњава и да са благошћу и љубављу гледа на грехе других. Када се умноже добре помисли, човек се у души освећује, опходи се побожно, постаје мирнији и живот му постаје рај. У супротном, на све гледа с неповерљивошћу и његов живот се претвара у пакао. Тако сам човек свој живот претвара у пакао.
Потребно је да се помучимо око очишћења. Можемо и да будемо свесни онога што је рђаво у нама, али то није довољно. Ако не само да не прихватамо зле помисли и сами не помишљамо зло, него још и ако о свему што нам говоре ишто видимо имамо добре помисли, очистиће нам се ум и срце. Кушач, разуме се, неће престати да нам шаље понеки злу телеграфску поруку. Јер чак и када се отарасимо својих злих помисли, биће и даље ђаволових напада, али они не приањају, ако је срце чисто.
 
Старче, да ли молитва помаже очишћењу ума?
 
– Молитва није довољна. Кад неко кади и килограме тамјана док се моли, ако му ум врви злим помислима о другима, нема никакве користи. Из ума телеграфска порука силази у срце и од човека чини звер. Бог жели да имамо „чисто срце“ (Псал. 51,10), а наше срце је чисто када не дозвољавамо да нам умом пролазе рђаве помисли о другима.
 
Да ли, старче, прво човек помисли добру помисао, па му потом Бог помаже?
 
– Пази, само ако човек има добру помисао, стиче право на Божију помоћ. Добром помишљу чисти своје рђаво срце, јер „из срца излазе зле помисли“ (Мт. 15,19), сва зла и опет „уста његова говоре од сувишка срца“ (Лк 6, 45). Бог га, штавише, награђује за добру помисао коју поседује.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *