МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

90. Писмо
Енглеском бојару Чарлсу Б. који пита:
Шта означава радост Гандиа Индијца

Као човека од вере Вас мучи питање: шта хоће Провиђење са Гандием? И шта може да значи појава ове необичне личности међу државницима и политичарима нашег времена?
Опомена Божија – свакако то је значење личности садашњег вође великог индијског народа. Кроз ту личност Провиђење чини опомену политичарима и државницима целога света, па и хришћанским, да има и других метода у политици осим вештине, лукавства и насиља. Политички метод Гандиев сасвим је прост и очигледан: он не потребује ништа осим човека који вапије и Бога који чује. На супрот оружја, муниције и војске Ганди иставља пост; а насупрот политичких препирки – ћутање. Како то све изгледа ништавно и бедно у очима модерних људи, је л’ те? У модерним политичким уџбеницима ова три оружја не спомињу се чак ни у напоменама испод текста. Пост, молитва и ћутање! Мало који државник у Европи и Америци да не би с иронијом гледао на ове три тајне индијског државника као на три сува прутића, уперена на бојишту против брда од челика и олова и огња и отрова. Међутим, Ганди успева са ове три “чаролије” своје, успева на дивљење целога света. И хтели не хтели политички правници у Енглеској и у осталим земљама мораће у новим својим уџбеницима ставити нарочито заглавље: пост, молитва и ћутање као моћна средства у политици. Шта мислите: не би ли било на срећу човечанства, да ови методи некрштенога Гандиа замене у политичким наукама методе крштенога Макиавелија?
Но није толико метод Индијанчев изненађење за свет колико личност која се служи тим методом. Метод је хришћански, стар као вера хришћанска, па ипак нов као данашњи дан. Пример поста, молитве и ћутања показао је сам Христос својим ученицима; ови су то предали цркви, укупно са својим личним примером, а црква је то предавала вернима с поколења на поколење до данашњег дана. Пост је жртва, ћутање је удубљење у себе, а молитва је вапијање к Богу. То су три извора велике духовне моћи која човека чини победоносним у борби и напредним у животу. Који човек не може себе наоружати овим оружјем? И која груба сила у свету може скрушити то оружје? Наравно, ово троје не исцрпљује сву веру хришћанску но представља само део њених прописа, њених надземаљских тајни. На жалост у наше време међу хришћанима пренебрегнути су многи од тих прописа и заборављене многе од тих чудотворних тајни. Почело се мислити, да се само челиком побеђује, и само топом разгоне градобитни облаци, и само пилулама лече болести, и само електрином објашњује све у свету. А на духовне и моралне енергије почело се гледати безмало као на гатање. Због тога је, мислим, милостиво и вазда активно Провиђење истакло Гандиа, човека некрштена, да послужи као опомена крштенима, нарочито оним крштеним, који гомилају несрећу за несрећом на себе и своје народе служећи се суровим и грубим средствима. И Јеванђеље нам сведочи, да се провиђење понекад служи таквим опоменама ради добра људи. Ваше благородство сетиће се одмах, да ја овде мислим на римског капетана из Капернаума (Мт. 8). На једној страни видите старешине Израиљеве, који су се као изабрани једнобошци хвалисали својом вером а међутим одбацивали Христа, а на другој презреног паганина Римског, онога капетана, који је са силном вером и скрушеношћу припао Христу и моли га да му исцели слугу. А кад чу Исус, удиви се и рече онима што иду за њим: заиста вам кажем: ни у Израиљу толике вјере не нађох. Хришћански свет представља нови, крштени Израиљ. Ослушните! Зар не говори Христос у наше дане сличне речи савести хришћанских старешина указујући на данашњег Капетана Индије?
Мир Вам и здравље од Господа.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro