МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

281. Писмо
Руском научнику П. С.: О виђењу у даљини

Причате, како сте у сну имали тако јасну визију једног српског манастира, да кад сте први пут посетили тај манастир Вама је све изгледало познато. Сличне доживљаје слушао сам и од још неколико лица. Но још је чудније кад неко на јави види неки предео или догађај у даљини. Ваш руски светитељ Кирил Бјелозерски имао је такво једно виђење на јави. Он је најпре живео у манастиру са много монаха. Но срце га је вукло у пустињу и самоћу. Имајући ту жарку жељу у срцу он је стајао једне ноћи на молитви. Наједном чује глас: “Кириле, изиђи одавде и иди на Бело Језеро, тамо сам ти спремила место где ћеш се спасти”. Глас му је долазио као споља. И он отвори прозор да боље чује. Но сад место гласа укаже се пред њим велика светлост, и у тој светлости Бело Језеро, сасвим близу, мада је оно врло далеко. Доцније, кад је отишао на Бело Језеро, Кирил је познао све као да је већ ту раније био.
Ова способност духа јасно сведочи да је душа стварност различита од тела и да у објашњењу оваквих појава ваистину тијело не помаже ништа.
Благодат Вам и мир од Господа.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro