МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

271. Писмо
Гимназисту П. у Зајечару: О виђењу Христа

Непрестано желиш, да видиш Христа Господа. Заиста, од те жеље нема похвалније. Но тешко је видети цара док се не уђе у двор царев, а у двор царев пушта се онај ко је пристојно одевен. О духовном одевању пак говори мудри апостол Павле заповедајући: обуците се као изабраници Божији, свети и љубљени, у милосрђе, доброту, смиреноумље, понизност, кротост и трпљење… а поврх свега тога обуците се у љубав, која је свеза савршенства (Кол. 3, 12. 14). Само тако обучени можемо се надати да ћемо бити пуштени у двор Цара небеснога и видети лице Његово, када томе дође време. Наш земаљски век није век виђења но спремање за виђење. Као што се девојка спрема за венчање са жеником својим тако душа свакога хришћанина треба да се спреми за састанак са Господом Исусом Христом.
Но било је и има много хришћана, којима је дано од Бога, да још и у овоме веку сагледају на тренут лице Христово. Такво виђење су имали свети мученици кад су за веру страдали. Такво виђење даје се и сада неким људима од вере при каквом великом страдању. Јер Христос најобичније се јавља онима који са вером у Њега страдају. Гончаров је био велики руски књижевник, но уз то и велики Христољубац и богомољац. Па кад је Гончаров лежао на самртној постељи, посети га неки његов пријатељ и поче га тешити говорећи му како ће оздравити и неће умрети. На то му одговори Гончаров: -Не, не, ја ћу умрети. Прошле ноћи ја сам видео Христа… И Он ме је простио!” (Гончаров је умро 1891 год.).
А ти ако не можеш видети Господа свога, потруди се да Га осетиш у срцу своме. Осећање Христа у себи важније је од виђења у овоме животу. Очисти срце своје, и Господ ће ући у двор срца твога, и ти ћеш у своје време ући у Његове дворе небеске. Мир ти од Христа и благослов.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro