МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

193. Писмо
Младом наследнику: О последњој жељи

Пишеш о смрти свога оца. Као угледан и имућан човек он је имао много пријатеља од власти и богатства. Но пред смрт није марио ниједног да види. Само је често поручивао, да му дође Крста обућар. А тај Крста ништа нема осим вере и доброте. И кад је Крста долазио, самртник му ништа није говорио, него би само узео његову руку и тако држао и ћутао. А кад би неко од његових моћних пријатеља и ортака долазио, он би само мануо руком, да се удаљи. Питаш, шта то значи?
То значи, дете моје, да је човек на самрти човек искрен. Не жели да га се дотакне лицемерство. При растанку са овим светом душа тражи само оно што је најбоље у овом свету. А то је: вера и доброта. Јер је доброта твоја боља од живота, вели пророк. (Пс. 63,3). Истина, то он говори Богу. Али Божија доброта сија кроз човека доброг. Нагни се над постељу самртника и спомени му имена великих царева земаљских, освајача, властодржаца, богаташа, научника, уметника – ништа! Ништа му та имена не казују. Све је то далеко од душе његове као заборављен сан. Кад су тако неком умирућем владаоцу говорили о великим људима, сличним њему, он с уздахом рекне: “Не говорите ми о онима које остављам, него ми говорите о онима којима одлазим”. Кад су опет једном руском књазу ласкали ласкавци и на његовом самртном часу, он љутито викне: “Прошло је време томе! говорите ми сад о бољем од мене!”
Самртник је, дакле, искрен, и тражи изнад свега пламен доброте, да га огреје, осветли и охрабри.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro