МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

294. Писмо
Економу Влади Ц.: Ко другоме јаму копа…

Злобан ти комшија. Другима злобио, па себи назлобио. Забрањивао водоношама да иду уобичајеном стазом на воду преко његове утрине. Кад му то није помогло, он удари ограду. Али водоноше почну прелазити преко плота и ићи по воду, пошто је други пут био далеко наоколо. Тада он постави гвожђа (кљусу) под плотом код прелаза и прикрије сламом. Али у гвожђа падне његова ћерка и стане запомагати. Сад је девојчица у болници. Речено му је, да ће остати саката заувек. Онда он у очајању развали онај плот и отвори слободан пут водоношама. Ето: ко другоме јаму копа, сам у њу пада!
Записан је један страшнији случај из старог времена. Цар Лав Јерменин, јаросни иконоборац, имао је једног пријатеља, Михаила, званог Заик. Овом Михаилу цар је био обавезан и за свој престо. Но Михаило се успротиви царевој политици према Православљу. Цар окује Михаила и баци у тамницу испод свога двора с намером да га посече баш на сам дан Божића. Цар тако а Усуд друкчије. Ноћу уочи Божића спусти се цар у тамницу, да види свога роба. И виде цар овакав призор: старешина страже, официр, беше из поштовања према Михаилу уступио овоме своју постељу а он лежаше на земљи. Официр се пробуди, познаде цара, па се уплаши што га је цар затекао да спава. Побоја се официр за свој живот, пробуди Михаила, па с њим учини заверу да убију цара Лава. У зору кад су свештеници са литијом почели улазити у дворску цркву уђу с њима и завереници прерушени. И убију цара Лава Јерменина иконоборца. И тако, не погибе на Божић осуђеник него судија. И опет, дакле: ко другоме јаму копа, сам у њу пада!

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro