МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

174. Писмо
Јови К. Американцу о томе: Коме треба веровати

Описујете, како је неко од тамошњих грађана а под именом научника скупљао паре од свакога па и од Вас, да би израдио крила за летење сваком човеку. Људи му поверовали и давали, док се најзад, показало да вас је он све преварио и као на неким невидљивим крилима ишчезао из друштва. “Не зна човек данас у шта да верује и коме да верује?” Тако завршавате писмо. И овде неки крштени људи понекад питају: у шта да верују? Лако ћемо на то одговорити, кад прво утврдимо -коме да верујемо?
Ми најлакше верујемо ономе ко покаже ове три особине: истинитост, знање и љубав. И деца најлакше верују својим родитељима, јер су уверена у њихову истинитост, знање и љубав према њима. Тако и ми верујемо Исусу Христу Сину Божијем зато што смо убеђени да је истинит, да зна, и да нас љуби. Вјерујте мени (Јн. 14, 11), говорио је Он ученицима. И ученици су оставили своје послове и пошли за Њим зато што су Њему веровали. Ми верујемо кочијашу, кога у мраку погађамо да нас вози камо ми желимо; верујемо непознатом гостионичару, да нас неће отровати кад нам даје храну и пиће; верујемо незнаном госту, кога примимо на конак, да нас неће убити или опљачкати; верујемо чобанину на раскршћу кад нам указује на пут; верујемо случајном просјаку да је заиста сиромах и дајемо милостињу. И стотини других непознатих људи посведневно верујемо, мада немамо доказа ни о њиховој истинитости, ни о њиховом знању, а најмање о њиховој љубави према нама. Сав се наш живот састоји из веровања. Избришете ли та веровања, укочили сте сав живот људски. Када, дакле, верујемо посведневно знаном и незнаном, како да не верујемо предивноме Христу, у коме није било обмане, који је потврдио Своје знање моћним делима и чудесима, и који је засведочио Своју љубав према нама крсним мукама и смрћу? А када Њему верујемо, лако ћемо веровати у све оно што је Он рекао, открио, заповедио и обећао. Као уопште при сваком посведневном веровању у обичним стварима тако и у вери у погледу тајни небеских прво се мора човек питати: коме веровати? па тек после: шта веровати?
Благослов Христов на Вас и на малену породицу Вашу.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro