МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

11. Писмо
Здравку Т., тежаку, који пита: Шта означавају речи
Христове: Ја сам дошао да бацим огањ на земљу

Ми често говоримо о огњу зависти, и огњу мржње, и огњу похоте, и огњу сваке опаке страсти. Наравно, тај огањ ни-је донео на земљу Цар истине и љубави Христос. Далеко од тога! Тај нечисти огањ долази од вихора огња пакленога што запљускује и земљу.
Христос је донео онај свети огањ, којим је Он од вечности и у вечности пламтео и светлио. То је огањ истине и љубави, огањ чисти, божански, са вечнога огњишта, који се назива Света Тројица. Пламен истине, из кога се разлева топлина љубави.
То је огањ којим хришћанин гори али не сагорева, као што је купина у пустињи горела а није сагоревала.
То је онај огањ што га је осећао пророк Јеремија у костима својим, што га је неодољиво гонио, да јавља истину Божију(Јер.23,29).
То је онај огањ што је сишао на апостоле у виду огњених језика, што је просветио и осветлио просте рибаре и учинио их највећим мудрацима.
То је онај огањ, којим је светлило лице архиђакона Стевана и чинило га сличним анђелу Божијем.
То је духовни огањ истине и љубави, којим су апостоли и мисионари хришћански препородили свет, оживели леш незнабожног човечанства, очистили га, осветили и просветили. Све што има добра у свету, од тога је огња небескога, што га је Господ бацио на земљу.
То је небески огањ, којим се душа чисти као што се злато чисти земаљским огњем. При светлости тога огња ми распознајемо пут; сазнајемо одакле смо и куда идемо; познајемо Оца свог небеског и отаџбину вечиту. Од тога огња срце се наше загрева неисказаном љубављу према Христу, као што су и она два апостола у Емаусу осетили и описали: не гораше ли наше срце у нама кад нам говораше.
Тај огањ покренуо је Христа да сиђе са небеса на земљу, и покреће нас да се уздижемо ка небесима.
Ми смо се сви крстили тим светим огњем, по речи Јовановој: ја вас крштавам водом, а Он (Христос) ће вас крстити Духом Светим и огњем.
Тај огањ ствара у срцу човековом неописиву ревност према сваком добру. Он праведника радује а грешника мучи. И нас он често мучи, све док се потпунце не очистимо од сваке неправде и нечистоте. Јер је писано: Бог је огањ који сажиже грешнике.
Мир ти и радост од Бога.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro