МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

124. Писмо
Једном домаћину који се жали на “гладан хлеб”

Спадаш међу прве домаћине у селу. Сваке године сабираш много жита, тако много, да би твој сусед могао с толиком количином исхранити двојно више чељади. Он не сабере ни по два товара на главу, а ти сабираш по пет и по шест товара на главу. И њему дотиче и претиче, а ти са стидом сваке године докупљујеш. Пишеш, како твоји укућани много једу, и никад сити. “Зинула нека хала из њих, па непрестано једу и никад сити. Као да је проклето!”
Не знам, да ли је проклето, но да није благословено, то је сигурно. На твоје прво писмо ја нисам знао шта да ти одговорим, док ми ниси у овом другом писму описао живот у кући твога суседа. Сад ми је ствар јаснија. Твој сусед је богомољац, и кад хоће да сеје он прво носи семе у Цркву, да свештеник благослови; а кад први сноп оврше, опет носи у Цркву на благослов. Ти то никад не чиниш. То је једно. Друго, сам признајеш, да је твој отац приграбио цело имање за интерес једноме дужнику, од кога је позајмљену главницу већ три пута био наплатио. Сиромашак се морао доселити са свога огњишта у варош, где је служио за хлеб својој деци, док му временом један син није отворио бакалницу и огаздио се. Сада је обескућени дужник твога оца постао имућнији од сина твога оца. И то је по правди Божијој.
Споменућу ти две славне речи народне; прво: “неблагословено-несито”, и друго: “отето-проклето”. Ове две речи објашњавају оно што се у твојој кући збива. Објашњавају оно што си ти добро назвао “гладан хлеб”. Рекао је Господ Бог кроз једног пророка народу негда избраноме: али ако неузаслушаш гласа Господа Бога својега да држиш и твориш све заповијести његове много ћеш сјемена изнијети у поље, а мало ћеш сабрати (5 Мојс. 28, 15, 38). И опет кроз другога: једете, а не бивате сити; пијете, а не напијате се; одијевате се, а ниједан не може да се згрије; и који зарађује новце, меће их у продрт тоболац (Агеј 1, 6).
Није ли ово мудроме доста? Кад Бог благослови, онда није тешко са пет хлебова нахранити пет хиљада људи. А кад не благослови, онда бива онако како је сада у твојој кући. Као што Бог пуни влат зрном, тако Он пуни и хлеб ситошћу. И као што оставља влат без зрна, тако Он, Свемоћни, одузима ситост неблагословеном хлебу. Ако хоћеш, прими ову науку и скрушено ишти од Господа свога оно што ти сав свет не може дати. Мир ти и милост од Бога.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro