МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

268. Писмо
Кафеџији Ђ. у Мостару

Пријатељ твој најприснији чуо о теби зло и поверовао. Сва твоја правдања и доказивања невиности не помажу ништа. Ако ћутиш, он каже: ћутање је знак признања. Ако ли се браниш, он не верује теби него верује овоме и ономе. Шта да радиш, питаш?
Реци своме пријатељу просту истину; не куни се, не намештај речи нарочито како би он поверовао, но само реци просту истину и – ћути. У срцу пак моли се Господу, да би му он отворио разум како би поверовао твојим речима. Можеш још поновити пријатељу своме речи патријарха Фотија: “Моја одбрана не налази се у овоме свету!” Кад су папини изасланици у Цариграду судили великом патријарху Фотију, упиташе овога:
– Шта имаш да кажеш у своју одбрану?
– Моја одбрана, одговори Фотије, не налази се у овоме свету.
Сети се како је Господ Исус ћутао на суду пред Јеврејима и Пилатом. Кад му рече поглавар свештенички:
зар ништа не одговараш што ови на тебе свједоче, шта одговори Исус? Ништа. Исус ћуташе.
И опет сети Га се пред Пилатом:
Пилат: чујеш ли шта на тебе свједоче?
Исус не одговори му ни на једну ријеч. Јер је Господ знао, да је Његова одбрана у ономе свету, и да ће Га најскорији догађаји оправдати.
И тебе ће оправдати догађаји. Догодио се случај недавно, да је један муж, који је имао да плати неку крупну меницу, ударио своју жену због тога што ју није застао дома у подне кад је дошао на обед. Жена је ћутала и на сву погрдну вику, па чак и на тучу, није му ништа одговорила, ни речи. Сутрадан муж је добио извештај, да му је продужен рок меници, због које је сваки час очекивао да буде ухапшен. Муж се јако обрадује. Но радост његова претвори се у стид кад је дознао, да је његова жена ишла и молила за њега, свога мужа, и уредила меницу са повериоцима. Због тога је и одоцнила за обед. Горко се покаје муж, што је грдио и тукао своју племениту жену. И све се чудио, како је она све ћутала, и све стрпљиво поднела.
Свевишњи је увек заштитник невиности. Он ће и тебе оправдати пред неповерљивим пријатељем неким догађајем. Догодиће се нешто од Бога, по чему ће твој пријатељ познати да си ти прав.
Бог ти на помоћ.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro