МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

117. Писмо
Хаџији Младену С.: О реду заповести у закону

Ти знаш десет Божијих заповести. Знаш ред њихов, све како иду једна за другом. И тај ред теби је мио. На таблицама Мојсејевим исписане су те заповести по реду, и то четири на првој таблици а шест на другој. Прве четири одређују однос човека према Богу а других шест одређује однос човека према човеку. На нашим древним иконостасима видећеш увек тако: четири заповести на једној таблици а шест на другој.
На једном си се збунио! Читајући Јеванђеље ти си нашао, како је Господ Христос изложио те заповести другим редом а не оним како си их још у основној школи научио. На име, кад Му је пришао неки богати младић и запитао, шта да чини те да задобије живот вечни, Господ му је одговорио: не чини прељубе, не убиј, не укради, не сведочи лажно, поштуј оца својега и матер своју (Лк. 18, 20). Сад се ти чудиш и питаш: зашто Христос није изрекао заповести по старом реду него их обрнуо?
О брате драги, неисказана је мудрост Божија! Са Својом небеском мудрошћу Христос је међу људима био сав практичан. Он је примењивао ту мудрост сходно случају као мелем сходно рани. Не заборави: Он говори младом човеку, и то још богатом. А који се грех највише лепи за младост и богатство ако не прељуба? Као полип за дебело дрво! прозирући дубоко и тачно у прошлост младићеву Господ хоће да га опомене не само на заповести Божије него и на грех његове богаташке младости.
Да је пред Господа стао убица и питао Га за заповести Божије, ја верујем, да би му Он прво рекао: не убиј!
Да је преда Њ стао лопов, Он би прво рекао: не укради!
Да је преда Њ стао кривоклетник, Он би прво рекао: не сведочи лажно!
Да је преда Њ изашао непоштовалац родитеља, Он би на прво место истакао заповест: поштуј оца својега и матер своју!
Немој, дакле, ни за тренутак помислити, да је Господ случајно испреметао заповести, или чак да је он заборавио ред њихов. Та Он их је и дао, како би их заборавио! Он је у мраку Синајском при грмљењу громова и севању муња исписао прстом на каменим скрижалима десет Својих заповести и предао их слуги Својему Мојсеју. Али кад је он исти сишао као Лекар међу људе, примењивао је према болестима и лек.
Мир ти и благослов од Христа.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro