НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Владика Николај » МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

 

МИСИОНАРСКА ПИСМА
 
117. Писмо
Хаџији Младену С.: О реду заповести у закону
 
Ти знаш десет Божијих заповести. Знаш ред њихов, све како иду једна за другом. И тај ред теби је мио. На таблицама Мојсејевим исписане су те заповести по реду, и то четири на првој таблици а шест на другој. Прве четири одређују однос човека према Богу а других шест одређује однос човека према човеку. На нашим древним иконостасима видећеш увек тако: четири заповести на једној таблици а шест на другој.
На једном си се збунио! Читајући Јеванђеље ти си нашао, како је Господ Христос изложио те заповести другим редом а не оним како си их још у основној школи научио. На име, кад Му је пришао неки богати младић и запитао, шта да чини те да задобије живот вечни, Господ му је одговорио: не чини прељубе, не убиј, не укради, не сведочи лажно, поштуј оца својега и матер своју (Лк. 18, 20). Сад се ти чудиш и питаш: зашто Христос није изрекао заповести по старом реду него их обрнуо?
О брате драги, неисказана је мудрост Божија! Са Својом небеском мудрошћу Христос је међу људима био сав практичан. Он је примењивао ту мудрост сходно случају као мелем сходно рани. Не заборави: Он говори младом човеку, и то још богатом. А који се грех највише лепи за младост и богатство ако не прељуба? Као полип за дебело дрво! прозирући дубоко и тачно у прошлост младићеву Господ хоће да га опомене не само на заповести Божије него и на грех његове богаташке младости.
Да је пред Господа стао убица и питао Га за заповести Божије, ја верујем, да би му Он прво рекао: не убиј!
Да је преда Њ стао лопов, Он би прво рекао: не укради!
Да је преда Њ стао кривоклетник, Он би прво рекао: не сведочи лажно!
Да је преда Њ изашао непоштовалац родитеља, Он би на прво место истакао заповест: поштуј оца својега и матер своју!
Немој, дакле, ни за тренутак помислити, да је Господ случајно испреметао заповести, или чак да је он заборавио ред њихов. Та Он их је и дао, како би их заборавио! Он је у мраку Синајском при грмљењу громова и севању муња исписао прстом на каменим скрижалима десет Својих заповести и предао их слуги Својему Мојсеју. Али кад је он исти сишао као Лекар међу људе, примењивао је према болестима и лек.
Мир ти и благослов од Христа.

Кључне речи:

2 коментар(а)

  1. Pingback: Св.Николај - Једном патриоти који каже: Довољно је бити добар Србин а вера је споредно | ШНР

  2. Pingback: Владика Николај Велимировић - Христос је чинио само добро, па су Га људи ипак распели | ШНР

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *