МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

191. Писмо
Братству “Св. Илије”: Исаија ликуј!

Зашто се пева ова свештена песма и при венчању и при сечењу колача? Ви знате, мислим, смисао ове песме. Нека ликује пророк Исаија јер се његово пророчанство обистинило. Пророчанска реч, коју изрече Исаија пред царем Ахазом и народом гласи: ето, дјевојка ће затрудњети и родиће сина, и надјенуће му име Емануило (Ис. 7,14). Емануило значи: с нама Бог. Емануило – изговарају Срби скраћено: Манојло. Рођење Христа од Девојке и Духа најсветије је рођење, од када се за рођење зна у свету. Кроз то рођење јавила се тајна љубави Божије према људима: Бог се обукао у тело човечије, да људе спасе. Па пошто је брак намењен рађању и размножавању рода људског, то се пева ова песма, Исаије ликуј, да подсети младенце на чистоту и светињу брака, и на промисао Божији, по коме се деца и рађају. Да би младенци имали страх од Бога и држали у виду више духовни и морални значај своје брачне везе него ли телесни.
Крсна слава је верски обичај нашега народа. Зашто се и при ломљењу колача пева Исаије ликуј? Мислим зато што је Христос назвао Себе хлебом. Ја сам хљеб живота… и још: Ја сам хљеб живи који сиђе с неба; ако ко једе од овога хљеба живјеће вавијек (Јн. 6, 48. 51). При ломљењу колача, хлеба земаљског, Црква хита да нас подсети на хлеб живота, на вечно живог Спаса Христа. Да би нас кроз то опоменула на духовну храну.
У оба случаја, дакле, Црква хоће да уздигне мисли наше од телесног ка духовном -тамо од телесне везе ка вези душе са Богом, овде од телесне хране ка духовној храни.
Мир вам и радост од Емануила.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro