МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

266. Писмо
Братству “Светог Петра “: О Крштавању

Писао сам вам и раније, пишем и сад: не слушајте оне који вам говоре како не треба децу крштавати, него крштавајте децу своју као што сте чинили и до сада, као што су чинили и преци ваши. Апостол Петар крстио је Корнилија и све његове. Апостол Павле сам признаје: а крстих и Стефанијин дом. Шта може да значи дом него сва чељад, одрасла и неодрасла? Читајте шта учини тамничар, који је чувао Павла и Силу у тамници, када виде чудо шта се догоди. Када је видео чудо од апостола крсти се он и сви његови одмах. Тако се крсти и Крисп са свим домом својим. Нашто ће нам, дакле, извртања јеретичка кад нам пракса светих апостола јасно сведочи, да треба децу крштавати?
Истина је да су неки у ранијим временима одлагали своје крштење и намерно дуго остајали оглашени, да би доцнијим крштењем изгладили све своје раније грехе. Али у време какве заразне болести, или земљотреса, или рата, сви су они журно наваљивали да се крсте, те да не би умрли некрштени. Прича се за Кесарија, брата светог Василија, како је одлагао своје крштење. Но једном се догоди у Никеји страшан земљотрес, од кога изгибе много народа и много знатних људи. На Кесарија сруши се кућа и он би погребен у рушевинама. Но некако изађе жив. Тада му рекне свети Василије, да га је само милост Божија спасла, да не погине некрштен, и строго му препоручи да се одмах крсти. Кесарије се крсти и убрзо после крштења умре. Но нашто се играти са судбом? Може човек омркнути здрав а осванути мртав. Ето зашто сви разумни људи сматрају крштење деце за хитну ствар. Крштењем се изглађава у нама грех Адамов. За наше сопствене грехе после крштења није нужно поновно крштење, како држе опет други јеретици – иначе би требало да се крштавамо сваки дан! – него је потребно само покајање. По речи самога Христа: ако се не покајете, сви ћете тако изгинути.
И тако – деци крштење а одраслим покајање.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro