МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

216. Писмо
Господину Стевану И.: Мера за меру

Наљутили сте се на једног велможу, што Вас није хтео примити кад сте му се пријавили. Но још више Вас наљутило, што је слагао. Кад сте се Ви пријавили његовом момку, овај се успео на горњи спрат, вратио се одмах и саопштио: “господин није дома”. А Ви сте се уверили, да је био дома. Питате се у љутини, како може тако један угледан господин да лаже? Па ето видите да може! Лаж као дим увлачи се и у палате као и у черге. Но да ли сте помислили, да сте можда Ви криви за лаж тога господина? Да ли нисте и Ви кадгод слично поступили према неком другом? Да ли нисте и Ви некоме посетиоцу или молиоцу јавили из своје куће, да нисте код куће? Ако заиста никад нисте, онда лаж оног велможе пада на његову главу; ако ли јесте, онда је његова лаж казна Вашој лажи. Мера за меру. Каквом мјером мјерите, онаком ће вам се мјерити, рекао је Бог. То се казује и причом о немилостивом слуги (Мт. 18). То се потврдило и на једном високом руском чиновнику у време светог Серафима Саровског. Дошао неки губернијски чиновник у манастир преподобном оцу Серафиму са жељом, да види овог Божијег човека и да га пита за неки савет. Кад је закуцао на келију Серафимову, одговори му старац изнутра: нисам дома! нисам дома! Зачуди се чиновник, постоји мало па опет закуца и јави своје име. Али опет му дође исти одговор: нисам дома! нисам дома! Запрепашћени чиновник није више куцао, него је ћутећи чекао пред вратима. Најзад отвори старац врата и појави се на прагу. Тада чиновник пун гнева рече старцу:
– Ја сам, оче, био код Вас већ пет пута, и Ви ме нисте хтели удостојити пријема ни благослова! На то му одговори прозорљиви старац:
– Ја сам поступио онако како Ви поступате често са онима, који се Вама пријављују. Кад неко замоли да уђе к Вама, Ваше слуге одговарају:
– Није господин дома, није!
Старац је хтео тим начином, том очигледном и болном наставом, да поучи онога господина. Мера за меру. Ово је правило, од кога се човек може спасти само покајањем. Ако се човек покаје за грех према другима, онда други не понављају његов грех према њему.
Мир ти и радост од Господа.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro