МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

75. Писмо
Богомољцу коме се сви укућани ругају

Док се ниси почео Богу молити ти си био свима мио. А сад наједанпут у својој си кући као усред непријатељског логора. Раније си се опијао, и пушио, и по мало крао, и псовао, и излежавао у радне дане, и чинио све остало што је одвратно пред Богом и поштеним светом. Ипак си тада био свима у кући мио. А сад кад си се упутио путем правде, поштења и молитве, сад су сви на тебе скочили као осе.
Радуј се, брате, по сто пута радуј се. Зар не видиш да се Јеванђеље одиграва у вашој кући. У истој кући где се до сада ћаскало о порезу и кулуку и лоповима и јатацима и кметовима, у тој истој кући почела су се испуњавати пророчанства јеванђелска. Ваша кућа уздигла се до небеса, постала је бином хришћанске драме, ухватила је везу са апостолским и мученичким временима. Историја цркве хришћанске збива се у малом обиму у вашој кући. Ево пророчанства Христових, која су се збила безброј пута на овој планети земаљској и која се сад почињу збивати у вашој кући:
Сви ће вас мрзети имена мога ради; али који претрпи до краја тај ће се спасти (Мт. 10, 22). Непријатељи човјеку постаће домаћи његови (Мт. 10, 36). Благо вама који плачете сада јер ћете се насмијати. Благо вама кад на вас људи омрзну и кад вас одбаце и осрамоте, и разгласе име ваше као зло ради Сина Човјечијега (Лк. 6, 21-22). Заиста, заиста вам кажем да ћете ви заплакати и заридати, а свијет ће се радовати; и сви ћете ви заплакати и заридати, а свијет ће се радовати; и ви ћете жалосни бити, али ће се ваша жалост окренути на радост (Јн.16,20).
Шта има јасније од ових пророштава? Гле, она се испуњавају и данас, украј твога огњишта, на теби. Зато примај све погрде не као погрде него као ордене. Знај, да ће се гонитељи твоји покајати; ругачи твоји ће умукнути, и ти ћеш се радовати. Данас си последњи у дому оца твојега, али ћеш ускоро бити први. А они који те гоне, служиће ти. То је проречено, и то се обистинило на хиљаде пута и на хиљаде места.
Мир ти и благослов од Господа.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro