МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

261. Писмо
Господину Радоју И.: О суштини ствари

Љутито говорите, како сте читали Свето Писмо Божије, но нисте нашли у њему оно што сте тражили.
Да сте тражили, ко је створио овај свет, нашли би. Да сте питали: како је створен човек и каква му је слава намењена, добили би одговор. Да сте хтели сазнати вољу Божију и шта Бог све од Вас захтева да чините те да спасете душу своју, заиста би сазнали. Али Вама није било стало до свега тога. Ви сте желели наћи у Светом Писму Божијем одговор на то, шта је праматерија из које је створен сав овај свет? и каква је заједничка суштина свих ствари? или какво је оно тесто из кога је умешено све што постоји? Но баш то ћете узалуд питати. На то питање не одговара Свето Писмо ни природа. Јер која би друга твар у природи знала исказати од чега је створена, кад ни човек, као најумнија твар, не уме за себе рећи од чега је?
Свети Василије говори: “Онај ко прича о стварању (света) учи нас само томе да у почетку створи Бог небо и земљу, сматрајући за довољно да јави Ко је створио и украсио земљу; каква је пак сушност земље, отказао се истраживати као од посла узалудног и бескорисног за слушаоце”. И апостол Христов говори саветујући Тимотеја: а лудих и неуких запиткивања клони се, знајући да рађају свађу (2 Тим. 2,23). У истини, много је и премного било свађе међу људима кроз сву историју око тога, од чега је овај свет створен, и каква му је основна материја или праматерија. Свето Писмо Божије казује нам само оно што је потребно и целисходно. Оно нам објављује, да је овај свет створен Божијом речју, и да је он слика и знак духовног света, духовне стварности. Уосталом, и нашто нам испитивање суштине свих ствари и бића, ако се још нисмо одучили од псовке и крађе и похоте и зависти и сујете и осталих црних греха и порока? Постарајмо се стога прво о ономе што је прво, а последње оставимо за последак.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro