МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

237. Писмо
Хаџи А. Васићу: О испуњеном предсказању

Молио сам те, да ми пишеш о твом хаџилуку у Јерусалим, и ти си ми врло красно све описао. Ради користи наших читалаца а с твојом дозволом ја ево објављујем један део твога описа:
“Двадесет година спремао сам се за Јерусалим. Све сам се спремао да одем, и свом душом знао сам да морам отићи, али није се дало пре рока што је од Бога Високога. По селу беху ме почели исмевати. Како’но цар Давид пише: и бијах подсмијех свима около мене, тако и ја. Али ја нисам марио. Мени је дато од Бога Високога у сну предсказање, и ја сам осећао, да се оно мора извршити. А то је било овако: пре двадесет година падне ми у руке књига о путовању краља Милана у Јерусалим и по Истоку. Ту су књигу у оно време давали ђацима о испиту. И ја ти ту књигу прочитам у сласт. Док сам је читао све сам у себи мислио: Боже, да ли ћеш благословити, да и ја грешан видим сва она места, где је Спаситељ мој пострадао за мене? Боже Високи, удостој ме Јерусалима! Боже Високи удостој ме Јерусалима! Кад а оно ноћу мени на сан дође младић у калуђерском оделу. Дође и стаде близу мене, а мене као и не види. Па се окрете према Истоку и отпоче клањати и говорити, а глас му је као звонце на јагањцима, па рече:… “И сила и слава и царство и господство и светлост и радост и мирис и песма – амин Теби, Високи Боже!” Кад ово изговори поклони се до земље, удари челом о земљу и пољуби земљу, па се онда окрете мени и рече ми: Знај, да ћеш сигурно отићи куда си наумио, само – ако престанеш псовати. – Их, тешко мени, рекнем кад се пробудим, ево и висока небеса знају за моју погану псовку! А био сам псовач. Морам се, дакле, лечити од тога. И почнем се молити светом анђелу јер сам тврдо веровао, да ми се оно анђел јавио на сну. И дође ми кроз ум заповест, да место псовке употребљавам речи: сунце те грејало! Тако ћу се само одучити од псовања. И ја заиста тако почнем. Чим заустим да опсујем ја викнем: сунце те грејало! и тако до псовке и не дође. И прође у том пуних двадесет годи-на. И тек ове године изврши се оно што ми је обећано и што сам толико желео. И једва једном после 20 година у селу престаше да ми се смеју. Богу Високом нека је сила и слава и царство и господство. Амин.”
Бог те живео и благословио.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro