МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

199. Писмо
Разним лицима: О разним предметима

“Скрушеном Петру”
У Прагу су Вам астролози описали будућност и саставили хороскоп судбе. Чувајте се од астрологије, јер она у суштини значи слепу фаталност. По хришћанском учењу човек је виши од звезда. Покајањем и молитвом човек може променити судбу своју на боље.

Девојци у Мостар
Говорите о свом честом поболевању. Но признајте, да сте се тек у болести научили молитви Богу. Значи, болест је била циљна а не бесциљна. Створитељ Ваш воли Вас као чедо Своје. Он има Своје тајанствене но целисходне планове са сваким људским створом. Не скривајте само злокобну тајну у себи јер она погоршава страдање.

Ј. Георгију
Питате каква је разлика између Огњене Марије и Благе Марије? Разлика је као између две разне личности. Огњена је Марија света Марина (17. јула), а Блага је Марија света Магдалина (22. јула). Загледајте у Пролог.

Божидару “Христољубцу”
Мучите се са суботарима. Питајте их, је ли Христос радио у суботе или је празновао? Читајте даље речи Павлове 2 Кор. 5, 12; Рим. 10, 4.
.
Господину С. С.
Можемо ли се учити побожности из наше народне поезије, питате? Велики део народне поезије представља сјајан израз хришћанске вере и побожности. Али један део јесте обична земаљска прашина у стиховима – што не користи души.

Госпођи Евдокимовој
Кад је апостол Павле осећао потребу у молитвама верних за њега говорећи: браћо, помозите ми молитвама к Богу (Рим. 15,30), тим више свештеници и ђакони. Вашом оштром осудом свештенства Ви не користите ни свештенству ни себи. Бог све види и све чује.

Мајстор Јовану у Сарајево
Нада изгубљена – живот изгубљен. Не губи наду. Свет је пун неслућених могућности. И – од Бога је све могуће. Који се надају у Господа, добијају нову снагу, подижу се на крилима као орлови, трче и не сустају, ходе и не море се (Ис. 40, 31).
Христос се роди свима!

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro