МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

181. Писмо
Возару Јоци К.: О лудој заклетви

Седео си у једном друштву и пио. Повела се реч о неком честитом човеку из ваше вароши, који се није допадао ниједном од вас, нетрезних људи. Загрејан пићем ти си лупнуо о сто и заклео се, да ћеш онога човека јавно на улици ишамарати. Кад си се истрезнио покајао си се због дате заклетве. Сад те гризе стид пред оним друговима, али опет ту је заклетва. Па питаш, да ли је грешно погазити заклетву?
Знаш ли причу о цару Ироду? Како је на једној гозби опијен заклео се једној играчици пред гостима својим дати што буде искала од њега; како је играчица заискала главу Јована Крститеља, и како се цар чувши то врло ожалостио, али клетве ради и онијех који се гошћаху с њиме, заповиједи дати јој што заиска. И тако несрећни Ирод натовари на своју душу убиство праведника. Кам да се више бојао Бога него што се стидео својих другова у пијанчењу! Не би му име остало под проклетством за сва времена.
А Христос нас учи, да пре стида од људи имамо страх од Бога (Лк. 18, 2). Јер ко нема страха од Бога, него само стид од људи, тај ће се ради људи постидети и од свога Бога. Страшна је пак судба проречена онима, који се постиде Бога пред р-дом овим злим и прељуботворним. Има честих тренутака у животу, кад човек треба да бира између страха од Бога и стида од људи. У таквом си тренутку и ти сада. Изабери, дакле, и сада и увек страх од Бога, и нећеш погрешити. Људи ће те исмејати, али ћеш бити прав пред Богом.
А заклетва? Своју луду заклетву искажи свештенику и прими епитимију. А убудуће клони се оних, који ти нису другови у страху од Бога и Божијег закона.
Мир ти и утеха од Бога.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro