МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

212. Писмо
Председнику Х. З. Ђорђу П. о речима: Господе помилуј!

Хоћеш да знаш тачно употребу и силу ових речи? Изговарај ове речи у једнини и у множини. Вапиј као слепи Вартимеј: Господе, помилуј ме! Но вапиј и као десет прокажених: Господе, помилуј нас! Моли се за себе, моли се и за све људе.
Молим Ти се, Господе, за мене у немоћи рођенога
– Господе, помилуј ме! И за све људе у немоћи рођене
– Господе, помилуј нас!
Завара ме свет те погазих животворни закон Твој – Господе, помилуј ме! И за све који као ја погазише животворни закон Твој – Господе, помилуј нас!
Данас сутра гост сам Твој у овоме свету, потом уклонићу се као сен и убројати у покојнике – Господе, помилуј ме! И за све упокојене у вери молим Ти се: Господе, помилуј нас! Господе, помилуј оне, који су у власти, три пут Ти се молим, јер су у опасности да постану насилници.
Господе, помилуј оне, који су у богатству, три пут Ти се молим јер су у опасности да постану раскалашни.
Господе, помилуј сиромахе и сирочад, три пут Ти се молим, јер су у опасности да падну у очајање.
Господе, помилуј оне који су са светским знањем, три пут Ти се молим, јер су у опасности да себе обоготворе а Тебе забораве.
И ко ти год од људских бића улети у мисли за време молитве твоје, било од упокојених или од живих или од нерођених, реци одмах: Господе, помилуј!
И ако ти улети у мисли човек непријатељ твој, реци – Господе, помилуј!
А каква је сила у овим речима рећи ће ти при састанку слепи Вартимеј: слеп бејах и прогледах!
Рећи ће ти прокажени: губави бејасмо и постасмо чисти!
Рећи ће ти поседнути: луди бисмо и уразумисмо се! Рећи ће ти раслабљени: болесни бисмо и оздрависмо! Рећи ће ти умрли: мртви бисмо и оживесмо! Рећи ће ти апостоли: бура беше и утиша се! Рећи ће ти покајана грешница: греших и примих опроштај!
Рећи ће ти разбојник са крста: злочинац бејах и први уђох у Рај!

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro