МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

197. Писмо
Русу у изгнанству: О једином непостидном

Безмало сте у очајању. Зашто? Зато што се стидите оних људи, у које сте полагали наду за своју отаџбину. Једни су од њих помрли као на пола пута, завивши у црнину Ваше наде у њих. Други су још живи за овај светски вашар, али су мртви за Вас због себичности и страшљивости. Трећи, четврти, пети – брзо су засијали као велики људи, но убрзо су погребли свој руски сјај у пепелу западном. Сада се не усуђујете више ни у кога веровати, да се не би опет постидели и стидом као бичем шибали своје преостале дане, “гонећи их од себе као бесловесну стоку и слепо хватајући нове дане без наде у њих”. Но зашто се не прилепите надом својом уз Онога, од кога није пао стид ни на кога у руској прошлости? Мислим на Сина Божијега, за Кога се венчала душа руског народа од пре хиљаду година. Сваки који вјерује у Њега, неће се постидјети, тврди апостол (Рим. 10, 11).
У Њега су поверовали кнежеви ваши, који се први крстом крстише – вероваше и не постидеше се.
У Њега вероваше ваши духовници, пештерници и подвижници – вероваше и не постидеше се.
У Њега вероваше најбољи цареви ваши, и стављајући круну своју украј себе, клечаше пред величанством славе Његове – вероваше и не постидеше се.
Стотине хиљада руских мученика и самомученика, ради имена Његова, вероваше у Њега – вероваше и не постидеше се.
Стотине милиона руских људи и жена и девица и деце живеше у овом веку вером у Њега, а сад живе у бесмртној, небеској Русији – нити Га се постидеше на земљи нити Га се, још мање, стиде на небесима.
У овој пустињи светској, где уједају и змије и неверни људи, Он је једина Бакарна Змија, која не сипа из Себе отров но лек. Погледајте у Њ, као што су отровани Израиљци у пустињи гледали у Мојсијеву бакарну змију. Погледајте у Њ, и отров, којим Вас је свет отровао, изаћи ће из Вас. И као здрави Ви ћете кроз Христа гледати у људе; гледаћете са милошћу и сажаљењем а не са надеждом у њих, која превазилази њихове моћи. Света Русија никад није ни очекивала своје спасење од твари него од Творца.
Мир Вам и радост од Господа.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro