МИСИОНАРСКА ПИСМА

МИСИОНАРСКА ПИСМА

123. Писмо
Правнику Ђорђу М.: О другој заповести

Као веран православац ти би хтео да браниш веру своју од најамника што се одродише и одверише из Јудиних побуда. Они ти говоре да су иконе идоли, и да се поклоњење иконама противи другој заповести Божијој. Излази, дакле, да је право Хришћанство идолопоклонство! То тврде секташи, који су се јавили у свет тек пре једног људског века!
Упитај их, ко је поништио идоле на Балкану? Ко је испразнио Атину и Рим од шуме идолских кипова и храмова? Ко је оборио Јупитера, и Дијану Ефеску и Астароту Вавилонску, и Изиду Мисирску? Ко је свукао Перуна с Кијевског брда и бацио у Дњепар? Ко је очистио од идола предњу Азију, северну Африку и сву Европу? Да ли то нови секташи или велика Црква Христова, која је у љутој борби против идолопоклонства дала на милионе људских жртава и свој календар испунила именима мученика за веру у једног истинитог Бога? Њихова секта нема ни једног јединог мученика за веру Христову. Нити је она уништила иједног идола у свету. Они уопште немају никаквог календара хришћанског. И када би га хтели имати, не би га могли саставити од својих светаца него од својих памфлетиста и брошуриста. Ако им је до борбе са идолопоклонством, шта траже на Балкану, где су пагански идоли нашли склоништа једино у музејима? Кад им срце гори ревношћу против идола, зашто не иду у широку Азију, и у Африку, и међу црвенокожаре американске, где је паганизам на жалост у јеку данас као и пре хиљаде година? Свакако не иду у те пределе због тога што је тамо живот једног мисионара у опасности. Читао си о Дон Кихоту, како је огласио ветрењаче мирних људи за утврђене замкове својих непријатеља, па онда јуришао на њих у бојној опреми, да их освоји. Тако су и они огласили наше свете иконе за идоле, па бесомучно јуришају на њих. Јер им се не иде никако у џунгле азијске и афричке.
А ти знај, да како је дан различит од ноћи тако су хришћанске иконе различне од паганских идола. Идоли су кипови измишљених и уображених бића, док су иконе изображења светитеља, који су у истини живели на земљи, својом вером прославили Христа, а на небу удостојили се Царства Божијега. Онамо маштарије, овде стварност. Онамо лажи и опсене, овде истина и само истина. Идоли одводе човека од правога Бога, док иконе приводе човека правоме Богу. Својом другом заповешћу Створитељ је хтео одвратити људски род од оног што га одваја од Њега, то јест одвратити га од свих демонских лажи, опсена и маштарија.

3 Comments

  1. Нисам разумео зашто Свети владика каже ,,три лица, једна личност“. Мислим да сам наилазио да се каже да су Три Личности тј. да су каже и Лица и Личности или Три Божанске Ипостаси тј. да је један Бог у Три Ипостаси. Не знам да ли се варам да би лице било превод грчке речи просопон, а да се реч ипостас често преводи као личност иако то можда није изворно значење речи, али мислим да је дато то значење тој речи и да се тако користи. Можете објаснити да ли неко прави грешку и какву иако не у чему је разлика?

    Лош студент богословља

  2. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  3. Predivno i mudro